- Det är trist att blommande alger nu drivit in i Verkebäcksviken. Vår badvik är nu grön som spenat och inte alls inbjudande för ett dopp i värmen.
Det säger Agneta Hedin som tillsammans med maken Björn har ett fritidshus vid Verkebäcksvikens strand nära Ytterhults gård.
Stora, gröna bälten av blågröna alger kommer drivande med den sydostliga vinden, in mot den klippiga nordsidan av Verkebäcksviken. Här finns åtskilliga fritidshus med bryggor och egna badplatser. Att bada här är inte rekommendabelt de närmaste dagarna.
Men situationen kan snabbt förändras och algerna försvinner. Både genom att vinden vrider och genom att algerna dör och sjunker ned till botten.
Den nu aktuella algblomningen i Verkebäcksviken orsakas av blågröna alger som egentligen inte är några alger, utan cyanobakterier.
Cyanobakterier har alltid blommat med jämna mellanrum, problemet är att på senare år har cyanobakterierna kraftigt ökat bland annat på grund av övergödningen och syrebrist i Östersjön. Cyanobakterier vill nämligen ha fosfor, men det krävs också värme, sol och stilla väder.
I måndags kunde SMHI iaktta de första ytansamlingarna av cyanobakterier i Gdanskbukten, samt söder om Bornholm. Lokala blomningar har nu också inrapporterats från Stockholms skärgård, bland annat Mysingen och skärgårdarna söder om Sandhamn.
Det ligger just nu stora, gröna stråk med blågröna alger även kring Ölands kuster.
De höga koncentrationerna som uppstår vid algblomning gör att det kan det vara farligt att dricka av det påverkade vattnet. Barn och hundar bör inte bada där det är extremt mycket blågröna alger, eftersom det finns risk att de sväljer vatten och därmed får i sig bakterier.
Den kraftiga algtillväxten kan även störa andra delar av vattnets ekosystem.
Alger som dör och sjunker till botten stimulerar tillväxten av förruttnelsebakterier. Dessa kan orsaka syrgasbrist i djupare vatten, vilket i sin tur leder till fiskdöd.