Alla elever får inte gå på bio

Skolbioprojektet i Västerviks kommun har fått stöd av Svenska Filminstitutet för att kunna ordna med gemensam skolbio för eleverna i grundskolan. Dock har inte alla skolor råd att transportera sina elever till bion.

Skönt att slippa skolan. Så tyckte eleverna på Ludvigsborgsskolan om att ha bio på schemat. Sandra, Kajza och Sebastian hade bänkat sig längst fram för att se "Linas kvällsbok". Foto: Karin Hertz

Skönt att slippa skolan. Så tyckte eleverna på Ludvigsborgsskolan om att ha bio på schemat. Sandra, Kajza och Sebastian hade bänkat sig längst fram för att se "Linas kvällsbok". Foto: Karin Hertz

Foto:

Västervik2007-05-23 00:25
På tisdagen fick åttorna och niorna på Ellen Key och Ludvigsborgsskolan gå på bio på skoltid. På Biostadens duk i Västervik visades filmen "Linas kvällsbok", om en tjej på högstadiet och hennes väg ut i livet. Visningen markerar avstampet för ett större samarbete mellan kommunens skolor där filmupplevelser ska få en större roll i undervisningen. Planen är att en biodag ska arrangeras på Biostaden i höst. Men eftersom skolorna på landsbygden har begränsade möjligheter att skjutsa eleverna, kommer inte alla att kunna vara med. Orättvist, tycker Britt-Marie Widén, svensklärare på Åbyskolan i Gamleby och initiativtagare till skolbioprojektet.
- Vi vill att eleverna ska få se bio på riktigt och få hela den kulturupplevelsen. Det krävs ett politiskt beslut från kommunen för att alla ska få vara med, säger hon.
Skolbioprojektet består av ett nätverk av intresserade lärare, och riktar sig till elever i årskurs F till årskurs 9. Stödet från SF är på 50 000 kronor och går till hyra av filmer och lokaler. Några pengar till skolskjutsar blir inte över. Filmerna som visas är utvalda av SF som särskilt lämpliga att använda i skolundervisning. Frågeställningar kring filmen och lärarhandledning brukar också medfölja.
- Det här är inte underhållning. Tanken är att vidga världen. Sedan diskuterar eleverna filmen. Dramatiserar, skriver, skapar bilder, kanske till och med gör egen film, säger Britt-Marie Widén.
- Film ingår i den nationella läroplanen. Olika människor lär sig på olika sätt och vissa har lättare att ta till sig filmens språk, fortsätter hon.

Under terminen har niorna på Ludvigsborgsskolan jobbat med projektet "Vårkänslor", om relationer och sex. Filmen "Linas kvällsbok" rundar av det arbetet. Bio på schemat var mycket uppskattat bland eleverna. Mindre populärt var det att man inte fick äta godis under visningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om