"Alla förändringar kräver eftertanke"

- Såväl samhället som organisationer och vi människor genomgår ständiga förändringar. Förändringar kräver eftertanke och det tar vi oss inte tid till.
- Att skapa utrymme för reflektion och eftertanke ser jag som en viktig del av mitt arbete med hälsobefrämjande insatser.

Jobbar utifrån hälsa. Att skapa handlingskraft, struktur och ett medmänskligt bemötande ser jag som min viktigaste uppgift. Att jobba utifrån hälsosynsättet är något ganska nytt, säger personalkonsulten Birthe Björkenstock som under ett halvår anställts av barn- och utbildningsförvaltningen för att få de anställda att må och trivas bättre på jobbet.Foto: ANDERS STEINER

Jobbar utifrån hälsa. Att skapa handlingskraft, struktur och ett medmänskligt bemötande ser jag som min viktigaste uppgift. Att jobba utifrån hälsosynsättet är något ganska nytt, säger personalkonsulten Birthe Björkenstock som under ett halvår anställts av barn- och utbildningsförvaltningen för att få de anställda att må och trivas bättre på jobbet.Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2007-02-19 00:25
Det säger personalkonsult Birthe Björkenstock som ska få anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik att må och trivas bättre på jobbet.
- Egentligen tillför jag inget nytt. Jag bidrar med att skapa en starkare medvetenhet kring det hälsofrämjande synsättet. Ett arbete förvaltningen redan inlett. Jag ger även förvaltningen hjälp att tänka framåt och idéer att jobba vidare med i framtiden.
Förändringarna speglas i hela samhället. Allt fler människor mår dåligt på jobbet och hamnar i långtidssjukskrivningar.

Oftast har långtidssjukskrivningarna psykosociala orsaker. Utmattningsdepression brukar läkaren skriva i sin diagnos.
- Arbete innebär i dag ofta förslitningar, stress, konflikter och också tristess och resignation. Jag vill bidra till att skapa en hälsofrämjande inställning i arbetet - i organisationernas olika nivåer - och förhindra att problem leder fram till sjukskrivning.
- Att skapa handlingskraft, struktur och ett medmänskligt bemötande ser jag som min viktigaste uppgift. Att jobba utifrån hälsosynsättet är något ganska nytt, säger Birthe som säger att hennes arbete bygger på förtroende och fullständig sekretess.

1997 började antalet psykosociala sjukskrivningar öka kraftigt inom barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik. Exakt varför vet ingen.
- Kvinnodominerade yrken och yrken där man arbetar med människor drabbas oftare av psykisk ohälsa. Så kallade utmattningsdepressioner kan dock inte enbart förklaras av arbetsmiljön.
- Också andra delar av en persons liv, till exempel familjeförhållanden och annat, kan spela in och till sist "bli droppen som får bägaren att rinna över", säger Birthe Björkenstock som tidigare jobbat med allt från ishockeyspelare till advokater.

Hon är arbetsterapeut i grunden, men har byggt på sin utbildning med en hel del beteendevetenskap och är i dag certifierad organisationskonsult/coach samt stresskonsult och mental tränare. Arbetsuppgifter liknande dagens har hon haft i 16 år.
- Jag har jobbat med arbetslagsutveckling och chefutveckling och liknande typer av uppdrag alltsedan 1990.
Birthe Björkenstock har även studerat NLP - Neuro Lingvistisk Programmering. Det är en metod som handlar om ett nytt förhållningssätt i mötet med andra människor. Den är mycket användbar för att få bort negativa känslor som trauman, depression, ångest, svartsjuka, fobier, mobbing, sömnsvårigheter, stress, kontrollbehov etc.

- NLP är ett sätt att få fram det bästa i sig själv och andra. NLP som terapiform är framtidsinriktad, fokuserad på lösningar och ökad valfrihet.
Birthe Björkenstock tänker arbeta med coachning och handledning av både skolledare och annan personal. Individuellt och i grupp.
- Man kan stärka individen genom att sortera upp olika saker. Vad är egentligen vad? Vad är arbetsliv och vad är privatliv? Vad har gruppen eller verksamheten för gemensamt mål? Vad är just jag satt att göra?

Inom ramen för projektarbetet har Birthe Björkenstock även fått i uppdrag att kartlägga personalens välbefinnande på barn- och utbildningskontoret i Västervik sedan det visat sig några anställda där mår mindre bra. Alla 15 anställda ska nu intervjuas.
- Birthe Björkenstock ska prata med personal på många olika arbetsplatser inom förvaltningen. På vissa arbetsplatser har man haft omorganisationer som lett till att vissa anställda har det jobbigt. Skolkontoret är en sådan arbetsplats, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om