Alla gillar en god soppa

Soppa Àr bra mat. PÄ mÄnga sÀtt. En soppa Àr hyfsat billig, enkel att laga och Ànnu lÀttare att variera. Man kan sjÀlv vÀlja om man vill ha en smal, sofistikerad eller slÀt soppa.

SvÀrmor Ingas soppa kÀnns hÀrligt bonnig och rustik. MÀttande och god.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

SvÀrmor Ingas soppa kÀnns hÀrligt bonnig och rustik. MÀttande och god.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

VĂ€stervik2008-02-23 00:05
Veckans recept bestÄr av rejÀla, mÀttande soppor som passar ypperligt nÀr batterierna behöver laddas. Men egentligen behöver man knappt ha nÄgra recept nÀr det ska lagas soppa. Att koka soppa pÄ en spik Àr inte sÄ svÄrt som det lÄter. En konservburk, lite buljong, nÄgra Àlsklingskryddor och kanhÀnda en mixer Àr ungefÀr allt som krÀvs. Piggar man upp det hela med kött eller fisk, grönsaker och en slatt vin blir det garanterat succé.De bÀsta sopporna hittar man helt enkelt pÄ sjÀlv - helst nÀr orken, ekonomin eller ingredienserna tryter.

Och alla gillar en god soppa. Kinkiga ungar, fisförnÀma gourmetsnobbar, krÀsna karlar och hÄglösa bantare. Jag har faktiskt aldrig hört orden: "Nej, tack. Jag Àter inte soppa."

Recept

 SvĂ€rmors soppa

4 portioner, 45 minuterEn hÀrligt matig och lantlig soppa frÄn svÀrmor Ingas receptpÀrm.6 skivor lÀttsaltat magert rökt sidflÀsk3 stora purjolökar1 msk smör1 1/2 liter vatten1 dl vitt vin4 msk kycklingfondtabasco1 tsk salvia1/2 tsk timjansaltnymalen svartpeppar4 stora potatisar2 knippen bladpersiljafÀrskriven parmesanSkÀr bort eventuell svÄl pÄ flÀsket, tÀrna eller strimla resten och bryn i en stor tjockbottnad gryta. Skölj och strimla purjon grovt, hÀll ner i grytan tillsammans med lite smör. LÄt frÀsa tills löken mjuknat, hÀll dÄ i vatten, vin, fond, tabasco, salvia, timjan, salt och peppar. Koka upp.Skala potatisen och skiva. LÀgg i soppan och lÄt koka under lock i 25 minuter. Smaka av.Strö rikligt med persilja över och servera med fÀrskriven parmesan och extra svartpeppar.
Citrondoftande cannelinisoppa
4 portioner, 20 minuterEn hÀrligt snÀll soppa som gÄr snabbt och lÀtt att laga.1 gul lök2 vitlöksklyftor1 citron2-3 kvistar fÀrsk rosmarinolivolja2 burkar cannellinibönor7 dl hönsbuljong 1 dl matgrÀdde eller crÚme fraichesaltnymalen svartpepparfÀrskriven parmesanSkala och finhacka lök och vitlök. TvÀtta citronen, skala tunt med potatisskalare och finhacka skalet. Hacka rosmarinen. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och frÀs lök och vitlök mjuk utan att det tar fÀrg tillsammans med hackat citronskal och rosmarin. HÀll ner bönorna med sitt spad i kastrullen tillsammans med buljongen. Sjud i cirka tio minuter. Mixa soppan.Pressa i cirka tvÄ matskedar citronsaft. TillsÀtt grÀdde eller crÚme fraiche. Blanda och sjud ytterligare ett par minuter. Smaka av med citron, salt och nymalen svartpeppar.Servera med fÀrskriven parmesan och ett gott bröd.
Rustik köttsoppa
4 portioner, 90 minuterHÀrligt matig soppa mycket nyttigheter i.300 g högrevolivolja2 1/2 dl rött vin8 dl vatten3 tÀrningar köttbuljong3 morötter3 palsternackor1/2 litet huvud rotselleri1 liten purjolök100 g haricots verts100 g gula vaxbönorsaltnymalen svartpeppar1 tsk honung1 knippe bladpersiljaPutsa köttet fritt frÄn fett och senor. SkÀr det i tÀrningar. Hetta upp olja i en stekpanna eller jÀrngryta. Bryn köttbitarna runt om.Koka upp vatten i en rymlig gryta, hÀll i köttet och koka i 40-60 minuter eller tills bitarna börjar falla isÀr (tiden beror lite pÄ köttets kvalité). Fyll pÄ mer vatten under tiden om det behövs. Koka upp vin, 8 dl vatten och buljong i en annan kastrull. Skala och skiva morötter och palsternackor. Skala och tÀrna sellerin. HÀll rotsakerna i kastrullen med buljongen. Sjud i fem minuter och tillsÀtt sedan det avrunna fÀrdigkokta köttet. Sjud i ytterligare tio minuter.Skölj och strimla purjon. Halvera bönorna och hÀll i tillsammans med purjon. Koka upp och smaka av med salt, peppar och honung. Strö över hackad persilja vid serveringen.Servera till knÀckebröd med ost.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om