Alla grisuppfödare får lida för ett fåtal

Avslöjanden om missförhållanden i svensk grisuppfödning har slagit hårt mot det anseende som branschen byggt upp under åratal. Det är några som inte skött sig men alla dras över en kam.

Katarina och Andreas Rydén tillsammans med en av de anställda, Ann Nyberg, i djupströbädden hos sinsuggorna.

Katarina och Andreas Rydén tillsammans med en av de anställda, Ann Nyberg, i djupströbädden hos sinsuggorna.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-12-09 11:36
- Kanske tar vi åt oss för mycket, säger Katarina och Andreas Rydén, Öndal. Men det känns trist när gott och väl följer alla bestämmelser som finns och ändå betraktas som en skurk.- Vår inställning är att vi ska kunna ta emot ett oanmält besök när som helst, vi har inget att dölja och inget att skämmas för i vår produktion, säger Katarina och Andreas Rydén, Öndal, som bedriver integrerad grisuppfödning. Integrerad betyder att de både föder upp färdiga slaktsvin och säljer smågrisar till andra uppfödare.Katarina och Andreas Rydén visar runt i den stora anläggningen och svara på alla frågor. Det råder en lugn stämning inne i stallarna och det märks att grisarna är vana att bli klappade och kliade av de som jobbar på företaget. De berättar om hur produktionen är upplagd.- Vi har planerad produktion, det betyder att allt återkommer var tredje vecka i olika grupper - grisning, tvätt av lokalerna, seminering, avvänjning och så vidare. Varje sugga grisar i snitt 2,2 gånger per år och föder cirka 25 grisar per år. Alla grisar för blötfoder, men de olika grupperna (smågrisar, dräktiga suggor, suggor som ger di och slaktsvin) får olika sammansättning av foder. Basen är spannmål som vi odlar själva. - Alla djuren får halv och spån två gånger per dag. Vi använder 230 ton halm per år och en hel massa sågspån. Suggorna går i på djupströbädd under hela sinperioden. En veterinär besiktigar våra djur och lokaler var femte vecka.Dubbelmoralen hos myndigheterna irriterar makarna Rydén.- Den vanliga privata konsumenten köper ofta svenskt griskött. Grisarnas förhållande under uppväxten finns med i medvetandet. Men myndigheterna, som beslutar om svensk djurlagstiftning och som kontrollerar oss, väljer alltid att köpa griskött som är producerat under förhållanden som är straffbara i Sverige. - Vi skulle gärna se att alla våra grisar skuttade omkring i djupströbädd och kunde springa ut och in som de ville, men någon måste köpa köttet också. Fick vi bara några kronor mer så skulle det fungera, men storköken vill inte ens köpa vårt kött som vi har det idag.- Svenska grisar har det bra. Det finns beklagliga undantag som vi absolut inte försvarar, men de flesta sköter sig bra. Förutom att svenska grisar har mer svängrum och aldrig fixeras så använder vi antibiotika endast vid sjukdom och inte som en tillväxtfaktor. Dessutom är svensk grisproduktion fri från salmonella.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om