Miljö & Energi har kommit med idén till utställningen, vilken sedan bland andra Marcus Nord på Naturum Västervik hjälpt till att utforma.
Den handlar om hållbara konsumtionsmönster och är ett resultat av uppsatta mål i Västerviks kommuns avfallsplan som antogs för exakt tre år sedan.
Första målet i denna plan är att minst 80 procent av Västerviks hushåll år 2014 ska känna till kopplingen mellan konsumtionsmönster och avfall.
- Vi måste använda våra grejer längre. Då minskar avfallsmängden. Vi ska också satsa på kvalitet i stället för att köpa billiga saker, kasta dem och sedan bara köpa nya billiga saker, sade Per Allerth när han invigde utställningen.
Till invigningen hade inbjudits ett stort antal representanter för kommunens nämnder, förvaltningar och bolag.
Utställningen understryker att jordens naturresurser är en ändlig källa.
- Därför är det så viktigt att vi lär oss hushålla med dessa naturresurser, sade Allerth.
På tv-skärmar kan utställningsbesökarna se en film som visar hur fattiga människor i avlägsna länder med enkla hammare och stämjärn hugger bort koppar från tusentals ton elektroniskt avfall.
I en annan monter, som gjorts av barnen på förskolan Gulvivan i Västervik, visas hur förpackningar kan tas om hand för att återanvändas.
Utställningen tar upp frågor som vad konsumtion är, varifrån de produkter du köper kommer, konsumtionens konsekvenser och begränsade resurser, att återanvända produkter och material, materialets väg samt även en fotoutställning där unga fotografer fått ge sin bild av Konsumtion.
Alla är välkomna att besöka utställningen, men man riktar sig främst till förskole- och skolbarn:
- Små barn är ofta mycket intresserade av vår miljö. De kan säkert påverka föräldrarna efter att de har varit här på Kulbacken, tror Per Allerth.