Alliansen splittrad om skolbesparing

I förslaget till budget 2013 måste barn- och utbildningsnämnden spara 32,4 miljoner kronor. Frågan ledde till votering, där majoriteten splittrades i två läger. Oppositionen deltog inte i beslutet.

Christin Rampeltin Molin (M). Arkivfoto: Ellen  Nielsen-Kindstrand

Christin Rampeltin Molin (M). Arkivfoto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-06-09 00:00

Till nästa möte i kommunstyrelsen ska nämnderna ge svar på hur de ser på förslaget till budget 2013 och den ekonomiska planeringen för 2014 och 2015.

Barn- och utbildningskontoret skriver i sitt förslag till remissvar att det är totalt 32,4 miljoner som måste sparas.

Då ingår bland annat volymminskningar på 12,3 miljoner, en generell besparing på 27 miljoner och skolsatsningar på nästan tio miljoner kronor.

Om man räknar om de drygt 30 miljonerna i tjänster, hamnar det på 80-90 årsarbetare.

Men det är under förutsättning att det ser ut som i dag, med nuvarande servicestruktur.

På gymnasiet minskar antalet elever kraftigt, medan minskningarna i förskola och skola bara väntas bli marginella nästa år.

Tjänstemännen anser inte att man kan sänka elevpengen ännu en gång, och spara utifrån "osthyvelsmetoden", eftersom det drabbar de enheter som redan ligger under nyckeltalen för kommungruppen och riket.

Kontorets förslag är att man ska ha som mål att varje enhet ska anpassa sin verksamhet så att den närmar sig kommungruppens nyckeltal, när det gäller personaltäthet. Detta gäller för enheter som har högre personaltäthet än övriga skolor och förskolor i kommungruppen.

Om det behövs en strukturförändring för att nå målet, ska den också beskrivas. Här kan det handla om att avveckla enheter som inte är bärkraftiga med tanke på ekonomi och behörighet. Sådana förändringar ska ses i ett områdesperspektiv.

Frågan ledde till votering, som slutade fem-tre, med Moderaterna och Centerpartiet på ena sidan och Kristdemokraterna, Folkpartiet och VDM på andra sidan.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet deltog inte i beslutet.

- Vi kommer att lägga ett eget förslag till budget, som är heltäckande, till kommunstyrelsen på måndag, säger Gunnar Jansson (S).

Christin Rampeltin Molin (M) konstaterar att Västerviks kommun ligger högre än såväl kommungruppen som riket, när det gäller nyckeltal. Nu får enheterna berätta vad det beror på.

Hon säger att det kan finnas många skäl till att man ligger högre än andra skolor. Alla kommer inte att kunna nå kommungruppens nivå, men de ska i alla fall visa vad som händer om man närmar sig den nivån.

- Vi har inte ställt oss bakom att man ska dra ner med 80 årsarbetare.

Hon säger också att det inte behöver bli sämre skolgång för att man närmar sig kommungruppen, när det gäller personaltäthet.

Att höja skatten vill hon inte, eftersom det slår mot dem som redan har det svårt.

Personaltäthet

I Västerviks kommun låg snittet i förskoleklass till och med nian på 10,3 lärare per 100 elever 2011, att jämföra med 8,4 i kommungruppen och 8,1 i riket.

I förskolan var det vid samma tid 4,8 inskrivna barn per årsarbetare, mot 5,5 i kommungruppen och 5,3 i riket.

Under 2012 finns ett spann på 8,1-12,5 lärare per 100 elever i kommunens skolor och 3,3-6,2 barn per årsarbetare i förskolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om