Allt fler cyklar stjäls
Västervik hade det näst högsta antalet cykelstölder i Kalmar län förra året. 424 cyklar anmäldes stulna, nästan dubbelt så många som i Oskarshamn. Men endast en person i Kalmar län dömdes för cykelstöld 2005.
- Det är alltid mycket cykelstölder på sommaren och definitivt under Visfestivalen, säger Gunnel Langeskog på Västervikspolisen.
2 157 cyklar anmäldes stulna i Kalmar län förra året. Av dem klarades 36 fall upp, 13 ledde till åtal och en person dömdes till strafföreläggande, det vill säga böter eller villkorlig dom. Västervik, med 424 cykelstölder, toppar länsstatistiken tillsammans med Kalmar där 841 cykelstölder anmäldes förra året.
Det är betydligt fler cyklar som stjäls under sommaren än övriga tider på året, eftersom cyklar är mer tillgängliga utomhus. Just nu har cykelförrådet hos Västervikspolisen semesterstängt, men allmänheten kan ändå lämna in cyklar som de tror är stulna.
- Förra veckan fick vi fem cyklar per dag, och idag tisdag har vi tagit emot två, säger Gunnel Langeskog.
Antalet anmälda cykelstölder har minskat sedan1993 då runt 127 000 stölder anmäldes. 2005 var antalet anmälda stölder nere i 70 430. Men även om anmälningarna har minskat är mörkertalet fortfarande stort. Bara hälften av de som drabbats anmäler brottet till polis och försäkringsbolag. Anledningarna tros vara flera. Dels de ökade självriskerna och priset på försäkringar hos försäkringsbolagen, som stigit under samma tid och dels att folk numera skaffar dyrare cyklar som skyddas bättre med säkrare lås.
Det är få cykelstölder som klaras upp, endast två procent, eftersom det sällan finns kopplingar mellan brottsoffer och gärningsman och att gärningsmännen är okända.
- Nästan alla anmälningar läggs ner direkt, säger Lennart Svennestad på Västervikspolisen.
Han kan inte dra sig till minnas någon cykelstöld som hamnat i domstol det senaste året. Oftast åtalas en person för cykelstöld tillsammans med andra brott.
Men det är viktigt att göra en polisanmälan för att kunna få ut ersättning från försäkringsbolaget. Chansen för att få tillbaka sin cykel ökar också om man registrerar cykeln med ett ramnummer.
- Vi måste kunna hitta rätt cykel om någon kommer in och frågar efter den, och har de ramnummer hittar vi oftast ägaren. Men med en omärkt gammal damcykel är det inte så lätt för oss att veta, säger Gunnel Langeskog.
De cyklar som inte returneras till sin ägare går på auktion eller kan tillfalla den som har lämnat in cykeln efter tre månader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!