Allt fler fall för patient- nämnden
Patientnämnden hade förra året dubbelt så många ärenden som året innan. - Det är jättebra, säger Kristina Podolak-Andersson (S), nämndens ordförande. Hon tycker att fler borde höra av sig.
Kristina Podolak-Andersson.
Foto: Fotograf saknas!
- Det tycker inte jag. Jag tycker att det är jättebra, säger Kristina Podolak-Andersson.En viktig förklaring till den stora ökningen är att tillgängligheten på nämndens kansli har ökat. Under 2008 var bemanningen på kansliet så låg att många patienter inte kom fram när de ringde. Och de flesta vill prata med någon direkt, när det är något som har hänt. Senare kanske det kvittar.- Om en patient ringer och ingen svarar, då ringer de inte igen, konstaterar Podolak-Andersson.Längre tillbaka låg antalet ärenden hos patientnämnden på 400-500 per år, så det var en tillfällig nedgång 2008.Men Kristina Podolak-Andersson tycker att det borde vara ännu fler som hörde av sig.- Jag uppmanar patienter att anmäla missnöje med vården. Det är på så sätt som man kan åstadkomma förbättringar.Men fortfarande är det många som inte vet att patientnämnden finns. En del patienter tvekar också att ta kontakt med nämnden för att de är rädda för doktorn, men man kan vända sig till patientnämnden utan att doktorn får veta det.Däremot görs senare en återkoppling till vården i form av en rapport, fast då i anonym form.Enligt Podolak-Andersson är Kalmar läns landsting bra på att återkoppla ärendena till vården, så att rutinerna kan förbättras. I vissa landsting sker inte detta, utan nämnden tar bara emot anmälningarna.Kristina Podolak-Andersson tycker att patienterna med åren har blivit alltmer medvetna och konkreta, när de hör av sig till patientnämnden.- Det är mycket sällan man inte förstår varför de ringer.Hon tycker att det är viktigt att patienterna reagerar om de tycker att något är fel i vården, när det gäller bemötande, behandling och kommunikation.- Vi är det bästa landstinget, men vi kan bli ännu bättre.
Patientnämnd
Varje landsting måste enligt lag ha en patientnämnd.Patientnämnden är en fristående och opartisk instans, som man kan vända sig till med frågor som rör all offentligt finansierad hälso- och sjukvård.Patientnämnden har, till skillnad från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), inga disciplinära befogenheter, utan arbetar systematiskt och förebyggande med att utreda problem och söka lösningar.Källa: www.patientnamndenstockholm.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!