Allt fler unga blir förtidspensionärer
Antalet unga som lämnar arbetslivet ökar.
Foto: ANDERS STEINER För många unga arbetslösa och sjukskrivna släcks hoppet om att komma tillbaka till arbetslivet. I stället väntar förtidspension på tidsbegränsad eller obegränsad tid.
Foto:
Västervik och övriga Kalmar län är inget undantag. Vid årets början fanns 2206 förtidspensionärer i Västervik. Det innebär en ökning med 13 procent jämfört med samma period år 2003.
Bland förtidspensionärerna är hälften mellan 55 och 65 år, men trenden att allt fler unga övergår till tidsbegränsad eller långvarig pensionering märks även i Västervik. I januari 2003 fanns 42 pensionärer mellan 30 och 34 år. Två år senare hade antalet ökat med 23 procent.
Tittar man på gruppen mellan 35 och 39 år fanns drygt 100 förtidspensionerade Västerviksbor i januari 2005. Året innan lämnade 83 personer arbetslivet.
Över en halv miljon svenskar är nu förtidspensionärer.
? Det är en oroande och kraftig ökning av förtidspensionerade i gruppen 30-40 år, och de kommer att vara pensionärer under lång tid. Vi har sett att det är väldigt ovanligt att de kommer tillbaka till arbetslivet, säger professor Staffan Marklund från Arbetslivsinstitutet som analyserat Försäkringskassans statistik på riksnivå.
Den främsta anledningen till att förtidspensionerna ökar är att många inte längre platsar i arbetslivet.
? Bland människor med skavanker av allvarlig eller lättare slag är det få som erbjuds jobb. Arbetsmarknaden har blivit kärvare och för att fungera på en arbetsplats i dag kan man inte vara ofullständig. Det krävs att man kan jobba till hundra procent.
Staffan Marklund anser inte att det är för lätt att bli förtidspensionerad. Bedömningar att flytta över personer med sjukpenning till förtidspension bygger på det regelverk som ytterst bestäms av politiker. Däremot tror han att många pensioneringar skulle kunna undvikas om rehabiliteringsinsatserna fungerade bättre.
? Man skulle önska att arbetslivet vore öppnare för den som vill tillbaka. Det finns åtgärder och sysselsättningar man kan klara även om man haft sömnbesvär eller depressioner under några år. Man behöver ju inte ha dessa besvär under resten av livet.
Ett problem är dock att många unga förtidspensionärer aldrig fått in en fot på arbetsmarknaden på grund av den höga arbetslösheten under 1990-talet. Då finns heller ingen arbetsgivare som kan ta ansvar för rehabiliteringen.
? Rehabiliteringssystemet bygger till stor del på att man har en arbetsgivare, och det förutsätter att man kommit in på arbetsmarknaden.
För att bromsa utvecklingen måste andra insatser utvecklas för att hjälpa långtidssjukskrivna att komma tillbaka till arbetslivet, menar Staffan Marklund.
? Jag skulle önska en aktivare hållning när det gäller lönesubventioner och skyddade sysselsättningar på arbetsmarknaden. Man kan även tänka sig fler insatser för omskolning eller ändrad yrkesinriktning. De system som finns i dag är för smala och behöver utvidgas.
De flesta som lämnar arbetslivet i åldersgruppen 30-40 är kvinnor, något som också avspeglas i Västervikskontorets statistik.
? Det finns medicinska skillnader mellan könen, och vi ser också att fler kvinnor har en ökad psykisk sjuklighet. Skillnader finns också i yrkesprofilerna, där många kvinnor jobbar inom skola, vård och omsorg som är psykiskt ansträngande miljöer.
VT har inte lyckats nå Per Adler, Försäkringskassans chef i Västervik, för en kommentar. Inte heller Försäkringskassans direktör Erik Kärnekull var anträffbar under gårdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!