Allt fler unga söker vård på psykakuten

Allt fler barn och ungdomar som mår dåligt söker sig till psykakuten i Västervik. Varje dygn tar mottagningen emot totalt sex jourfall. Hälften av dem blir inlagda för psykiatrisk vård. - Jag upplever att dagens ungdomar mår sämre än vad de gjorde förr, säger Svante Bäck, chefsöverläkare.

Biträdande verksamhetschef, Kenth Petersson och chefsöverläkaren Svante Bäck har märkt att allt fler unga söker sig till psykakuten i Västervik. Foto: Sara Winsnes

Biträdande verksamhetschef, Kenth Petersson och chefsöverläkaren Svante Bäck har märkt att allt fler unga söker sig till psykakuten i Västervik. Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2011-03-30 00:00

Kärlek, existentiella funderingar, depression, missbruk och självdestruktivitet.

Orsakerna till att man söker sig till psykiatrins akutmottagning är många. Varje dygn tar mottagningen emot sex besök.

Under den senaste tiden har cheföverläkare Svante Bäck och biträdande verksamhetschef Kenth Petersson märkt av en tydlig ökning på ungdomssidan.

- Det är svårt att säga var det beror på. Min uppfattning är att unga idag mår mycket sämre än vad de gjorde förr. I dag bor man hemma längre och arbetslösheten är hög, säger Svante Bäck och fortsätter:

- Många har existentiella problem. De oroar sig över vad som är normalt i livet och vem de själva är.

Psykiatriska mottagningen i Västervik tar emot alla från och med 18 år. För unga vuxna finns en egen mottagning dagtid.

Just nu har den allmänna psykiatriska mottagningen 33 inlagda patienter. Totalt finns 36 platser.

På den låsta rättspsykiatriska avdelningen sitter i dagsläget 18 personer. De har dömts för grova brott. Omkring 90 procent av dem har dömts till så kallad särskild utskrivningsprövning vilket enkelt uttryckt innebär att man sitter inlåst tills man bedöms som frisk nog att komma ut.

Den bedömningen görs av läkare och beslutet tas av domstol.

- Årligen tar vi emot mellan sex till åtta personer som dömts till rättspsykiatrisk vård, berättar Kenth Petersson.

Sett till andra psykiatriska verksamheter i landet har man ingen direkt överbelastning. Fast precis som i övriga landet råder det brist på specialister inom psykiatrin.

Man efterlyser även mer resurser till den så kallade eftervården inom rättspsykiatrin. I dagsläget har man en endast en tjänst som är avsedd till kontakter med patienter efter att de skrivits ut.

- Det är en nödvändig uppföljning och många patienter upplever den tiden som ett bra stöd. Vi har en lägenhet i stan där patienter kan mötas för eftervård, fortsätter Kenth Petersson och Svante Bäck tillägger:

- Behandlingen på mottagningen tillsammans med eftervårdskontakter är ofta avgörande när det kommer till att minska risken för att patienterna ska återfalla i missbruk eller kriminalitet.

Öppet för alla

Den psykiatriska akutmottagningen på Västerviks sjukhus har öppet dygnet runt. Många ringer innan de kommer dit, andra åker in oanmälda. På plats får man träffa en jourläkare som inleder ett första samtal. Därefter kan man läggas in eller remiteras till psykiatrisk öppenvård eller primärvård. Rättspsykiatrin tar emot patienter från hela länet.

Inom psykiatrin finns också barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om