Allt fler vågar ringa kvinnojouren

Det blir allt mindre vanligt att misshandlade kvinnor tiger och står ut i år efter år. I stället söker de hjälp. Detta gäller inte minst invandrarkvinnorna.

Kvinnor söker hjälp tidigare i dag, när de blir misshandlade.Arkivfoto: Anders Steiner

Kvinnor söker hjälp tidigare i dag, när de blir misshandlade.Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Steiner Anders

Västervik2011-09-01 19:39

Kvinnojouren Vändela, som har funnits i Västervik i 30 år, har märkt av att allt fler kvinnor vågar ringa och berätta hur de har det hemma.

Christina Sjöstrand, som under många år har arbetat ideellt inom kvinnojouren, säger att Spirea har bidragit till detta. Folk påverkar varandra och säger till varandra att ringa dit eller dit.

Enligt Sjöstrand är det bra att kvinnorna nu hör av sig i ett tidigare skede, i stället för att gå hemma i år ut och år in och bita ihop. Det är lättare att reda ut problemen om det inte har gått så långt.

- Då har man mer kraft att göra något åt situationen.

Det senaste året har kvinnojouren kunnat notera en stor ökning av invandrarkvinnor bland dem som söker hjälp. Det är en grupp som inte har märkts av så mycket förut.

Christina Sjöstrands bild är att dessa kvinnor ofta har funnit sig i väldigt mycket från mannens sida, så länge det inte har drabbat barnen direkt. När kvinnojouren väl har fått kontakt med dem har det gått väldigt långt.

Under förra året tog kvinnojouren Vändela emot ungefär 400 samtal i jourärenden. Totalt 15 kvinnor och elva barn har bott i den jourlägenhet som finns. Ett antal kvinnor och barn har fått skyddat boende på annan ort.

Den gångna sommaren har varit ovanligt intensiv för kvinnojouren.

- Det brukar inte vara så mycket på sommaren, men det har varit det i år, säger Christina Sjöstrand.

Spirea - centrum mot våld i nära relationer - drivs som ett projekt av kommunerna Västervik, Vimmerby och Hultsfred. Här är målgruppen män, kvinnor och barn.

Förra året hade verksamheten 192 kontakter, mot 111 året innan. Hittills i år är det 156.

En förklaring till ökningen kan vara att verksamheten har blivit mer etablerad och känd bland allmänheten.

- Sedan tror jag att det är mer så att man söker hjälp i dag, när man mår dåligt eller far illa, säger Gunnel Ohlin (KD), förste vice ordförande i socialnämnden.

Får bidrag

Socialnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att ge kvinnojouren Vändela i Västervik ett bidrag på 83 000 kronor för verksamhetsåret 2011.

Av den summan avser 20 000 kronor pengar till hyra för möteslokal och resten stöd till verksamheten. Föreningen har bland annat kostnader för telefon, bankservice, utbildning, basvaror till det skyddade boendet, tolkservice med mera.

Länsstyrelsen har beviljat ett bidrag på 50 000 kronor till en studieresa om trafficking.

Utöver detta har kvinnojouren fått gåvor från företag och församlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om