Allt för julens gottegrisar

Något som hör julen till är julgodiset. Det är ett måste hos de flesta, men många nöjer sig nog med knäck och kola. VT har botaniserat bland recept vi hittat på internet och i tidningar och här har vi gjort de vi fastnade för.Recepten finns längst ner i texten.

Elins fudge. Fudge finns nog i hur många varianter som helst och här är en av dem. De är alldeles spröda och bara smälter i munnen. Mums.

Elins fudge. Fudge finns nog i hur många varianter som helst och här är en av dem. De är alldeles spröda och bara smälter i munnen. Mums.

Foto: Elin Lundholm

Västervik2007-12-19 00:05
För mig är det inte jul om jag inte får äta knäck, men i ärlighetens namn är jag inte överdrivet förtjust i mandel. Jag blev jätteglad när jag hittade en variant där de använde rostade pinjenötter i stället. Den var vi naturligtvis tvungna att prova. Fotografen Elin ville göra sin julfudge och så hittade hon ett recept på mintchokladtryfflar som såg spännande ut. För att testa något nytt gjorde vi även marsipankulor med nougatfyllning och kokosgodis.

Vi började med tryfflarna, eftersom smeten skulle stelna i några timmar innan den fick rätt konsistens för att kunna rullas. Det var svårt att få till en jämn smet eftersom smeten inte blandades runt ordentligt i mixern, en del blev kvar i botten när vi hällde på den varma grädden och all choklad smälte inte.

En matberedare hade nog varit bättre för ändamålet.

Under tiden som smeten stelnade fortsatte vi med fudge och marsipankulor. Elins fudge är ganska lätt att göra, tricket är att veta när man ska lyfta kastrullen från spisen, gör man det för tidigt stelnar den inte och väntar man för länge blir den torr.

Den ska stelna med en gång när man har hällt upp den på bakplåten. Gör den inte det är det bara att börja om från börja. Men eftersom Elin är fudgeproffs blev den perfekt med en gång.

Jag rullade nougat till marsipankulorna och det var en kladdig uppgift. De blev inte helt runda, men det gör ingenting eftersom de ska slås in i marsipan. Ett tips är att stoppa in nougatkulorna i frysen en stund så blir de lättare att handskas med. När de sedan fick marsipan runt sig blev de fina och lätta att doppa i choklad. Här underlättar det enormt om man har en stor matpincett till hands.

Vi fortsatte med knäcken, men efter att jag brände vid pinjenötterna fick Elin ta över rostningen. Vi hade dessutom en diskussion om ströbrödets vara eller icke vara i knäcken. För mig är det självklart att man har ströbröd i och Elin hade aldrig hört talas om det, men eftersom det stod i receptet så valde vi att ha med ströbröd.

Kokosgodiset var det inga konstigheter med, bara att röra ihop och smeta ut. Vi lät även den ligga i frysen en stund för att stelna. Kom ihåg att ta ut dem en stund innan de ska skäras upp bara. Och även här är en pincett praktisk när de ska doppas i choklad. När det var dags för tryfflarna var vi ganska trötta men vi rullade dem till bollar och garnerade med florsocker. Det blev jättesnyggt!

En kväll med julmys och godisbak är aldrig fel, men en liten varning till er som vill ha en lugn kväll, dricka lite glögg och göra godis: gör inte alla de här samma kväll.

Det tog drygt fem timmar (förutom disken) och vi fick jobba hårt hela tiden. Välj ut ett par och passa på att ha lite skönt och dricka lite glögg istället.

Recept

Marsipankulor 

Mjuk nougat (Odense Nougat)

Mandelmassa Mörk choklad Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1,5 x1,5 cm) och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bullarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.

Variera utseendet genom att använda choklad att doppa i som till exempel vit choklad eller apelsinchoklad.

Kokosgodis
Kokosgodis som doppats i ljus blockchoklad. Gott och enkelt recept på godis med kokosflingor, smör och grädde doppade i choklad.

Tid: 30 min + tid att stelna ca 30 st

Du behöver:

50 g margarin eller smör ½ dl ljus sirap

½ dl socker

2 dl vispgrädde 1 påse (200 g) kokosflingor

Garnering:

200 g ljus eller mörk blockchoklad

25 g kokosfett eller 2 msk olja

Gör så här:

Blanda margarin eller smör, sirap, socker och grädde i en kastrull.

Låt koka upp och koka 5 min. Rör ner kokosflingorna.

Bred ut smeten på ett smörpapper ca 20x15 cm. Ställ kylskåpskallt och låt stelna. Det tar ca 2 ½ timma.

Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.

Smält chokladen och kokosfett eller olja i ett vattenbad eller i mikron. Rör om.

Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Använd gärna en stekpincett.

Lägg bitarna på smörpapper tills chokladen stelnat.

Förvara dem svalt.

Underbar chokladminttryffel

Detta grundrecept på tryffel går att variera i massor av olika goda smaker. Istället för pepparmyntsolja kan man smaksätta med till exempel chili och kanel, rivet citronskal, björnbär, mörk rom, whiskey, ingefära, pepparkakskryddor eller krossad kardemumma.

Ingredienser:

Till 30 tryfflar

250 g kvalitetschoklad 70%

1,5 dl vispgrädde

2 msk honung

1 msk smör

1 nypa flingsalt

några droppar pepparmyntsolja

florsocker till rullning

Förberedelsetid: 20 min

Färdigt på: 260 min

Tips:

Det går även att rulla tryfflarna med olika smaksatta sockersorter eller kakao. Jag brukar rulla i råsocker blandat med stött kardemumma, strösocker med rivet citronskal som stått framme och torkat, råsocker och kanelblandning eller apelsinsocker. Bara fantasin sätter gränser.

Gör så här:

Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.

Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och mixa.

Smaksätt med pepparmyntsolja efter smak, mixa.

Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt den stelna i kyl, cirka 4 timmar.

Rulla chokladen till kulor (tryfflar) och rulla dem i florsocker.

Elins fudge

3 dl socker

2 dl grädde

1 msk vaniljsocker

2 msk kakao

50 gram smör

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop tills tills
smeten släpper från botten och bubblorna bildar kratrar. Gör en form av bakplåtspapper ca 20x20 cm och häll upp smeten. Skär fudgen i bitar innan den har svalnat. Väntar man för länge med att skära upp den är det risk för att den spricker.

Knäck med rostade pinjenötter

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker 

1 dl pinjenötter

2 msk ströbröd

2 msk smör

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.

Blanda samman grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka utan lock tills smeten håller för kulprovet, ca 20-40 minuter. Rör då och då.

Rör ner pinjenötter, ströbröd och smör i knäcksmeten. Fördela knäcken i formar och låt stelna. Förvara den i kylen.

Kulprovet:

Häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om