Se hur alla partier svarat (pdf-fil).
Inom socialdemokraterna kan man på enkätsvaren se två läger. Ett lite större som håller fast vid att behålla dagens kommunala verksamheter inom kommunen och ett mindre som kan tänka sig att släppa en stor del av dessa till nya huvudmän. Parkförvaltningen och parkeringstillsynen är det ganska många som kan tänka sig att lägga ut på entreprenad. Skolmaten och turistbyrån går också an att lägga ut enligt några, men skola, hemtjänst, särskilt boende och bibliotek vill så gott som alla behålla.
De flesta av socialdemokraterna tycker att det är lagom många verksamheter utlagda på andra entreprenörer än kommunen. Några enstaka tycker att det är för mycket och några för lite. Få tycker att annan huvudman är ett sätt att höja kvaliteten på den kommunala servicen. Av 14 s-svar säger endast ett att nya huvudmän ökar valfriheten. Tomas Kronståhl säger att det är intraprenaden som socialdemokraternas förstahandsval och att det är en ständig källa till diskussion inom partiet. - Det är vårt alternativ, och då framför allt kommunal intraprenad. Jag driver den linjen hårt. Med intraprenaden kan man få det privata företagets fördelar med närhet till beslut, samtidigt som man behåller den kommunala insynen och kontrollen. Han ser inte privatisering som ett lönsamt alternativ. - Enligt vår bedömning borde offentlig drift var 10-15 procent billigare än privat eftersom vi inte har något lönsamhetskrav. För socialdemokraterna finns det inget likamedstecken mellan privatisering och valfrihet. - Det är ingen valfrihet att ha två huvudmän att välja mellan om de inte har olika inriktning. Det är innehållet och inte vem som utför servicen som är viktigt. Är det för mycket eller för lite kommunal verksamhet som har alternativ huvudman?- Om man ser intraprenaden som en utläggning är det för få, absolut. Kronståhl är även öppen för rena privatiseringar av viss kommunal verksamhet. - Småsaker som sopkörning, städning och kost i viss mån och parkskötsel kan jag tänka mig att privatisera. Det som är viktigt för oss att behålla är skolan och omsorgen. Mp och framförallt v ställer sig negativ till nästan all form av alternativ drift. Vice kommunalrådet Mats Hugosson (c) säger att man i majoriteten (m, c, fp, kd, vdm) är överens om att konkurrensutsätta fler verksamheter, men enkätsvaren spretar. - Man är hyfsat överens och vi har en lika inställning, men visst finns det nyansskillnader. - Man ska inte lägga ut för utläggandets skull, det ska finnas en tanke bakom, att se om någon annan kan göra arbetet lika bra eller helst bättre för ett bättre pris. Givetvis måste den egna verksamheten ha möjlighet att vara med i en sådan upphandling. Vilka verksamheter borde konkurrensutsättas?
- Kosten, det känns som om vi har kostnader som lägger iväg där som vi inte har koll på. Men det är en kontroversiell fråga som är svår att hantera, säger Hugosson och tillägger att kostpersonalen gör ett bra jobb och att maten håller en hög kvalitet. Liksom Kronståhl föreslår han att sophanteringen konkurrensutsätts. - Men återigen ska det vara för att det ska bli bättre och billigare för skattebetalarna. Spelar det någon roll om det innebär intraprenad, entreprenad eller privatisering?
- Inte för mig, det viktiga är att vi blir kostnadseffektiva och duktiga, därmed inte sagt att vi inte är det i dag, men det vet vi ju inte förrän vi har konkurrensutsatt en verksamhet. Då får vi det svart på vitt. Finns det någon verksamhet du inte vill lägga ut?
- Jag passar i den frågan. Enkätfakta Enkäten skickades ut till alla 63 ledamöter i kommunfullmäktige. 46 svarade; varav: m 16, fp 2, kd 4 (inklusive ersättare), c 2, vdm 3, s 14, v 3, sl 1 och mp 1 svar.