– Känslan överlag är att det är ”prio-2-larm” som ökar, vilket innebär att det är bråttom men att vi inte alltid kör med blåljus, säger Susanne Axelsson, ambulanschef på Västerviks sjukhus.
Under 2011 ryckte ambulansen i Västerviks kommun ut totalt 4 200 gånger. Under 2012 var den siffran 4 560 gånger. Det är en ökning med elva procent. Även från 2010 till 2011 skedde en liknande ökning.Exakt varför ambulansutryckningarna ökat de senaste tre åren är oklart. Enligt Susanne Axelsson beror det på flera faktorer där en orsak är fler transporter med ambulans. Något hon själv är kritisk till. Susanne Axelsson berättar att om exempelvis transporten sker under en lördagskväll, kan det innebära att det bara finns en enda tillgänglig ambulans i hela kommunen.
En annan bidragande orsak till ökningen är enligt henne en åldrande befolkning. Susanne Axelsson säger också att hon upplever en förändrad attityd när det kommer till att ringa efter ambulans.
– Det känns som att det i större utsträckning finns i allmänhetens medvetande.
Susanne Axelsson påpekar att det inte är upp till ambulansen att prioritera vid vilka tillfällen ambulans är nödvändigt då de skickas ut. I dag är det SOS Alarm som har ansvaret och genomför prioriteringen då de tar emot nödsamtal.
– Även sjukvårdsrådgivningen påverkar och styr oss indirekt, då det inte är ovanligt att de rekommenderar patienter att ringa ambulans, säger hon.
Olika medier har tidigare skrivit om ett flertal fall där människor avlidit då de blivit nekade ambulans runt om i landet. Susanne Axelsson anser att den mediala uppmärksamheten är bra, då frågan rörande tillgången på ambulanser är viktig. Men samtidigt kan den uppmärksamheten vara en bidragande faktor till att SOS Alarm skickar ut fler ambulanser.