Ambulanschef Melker Engström är särskilt intresserad av hur arbetsmiljön påverkar personalens mående. Arbetet vid ambulansen innebär i princip dagligen möten med olyckor, skadade och andra svåra händelser.
– Jag tycker det är viktigt att ta reda på hur personalen mår både fysiskt och psykiskt. Vi har lyft frågan och jobbar nu vidare med hur man kan både förebygga och vilka hjälpinsatser som finns att tillgå om en personal mår dåligt på grund av det som händer i jobbet. Det gäller att hitta verktyg för att hitta personal som är i riskzonen och sedan veta hur vi ska stötta.
Att konstant utsättas för människor som är i chock och lider kan ge allvarliga effekter på psyket.
– Det är inte om det händer utan när, säger ambulanssjuksköterska Elin Karlsson.
På torsdag kommer Dale Temple, före detta militär och numera polis i Santa Ana, Kaliforninen, USA, att föreläsa om posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Syndromet kan drabba en person som är med om svåra händelser som innebär livsfara eller allvarlig kränkning av integritet. Dale Temple har under många år varit engagerad i arbetet med att minska effekterna av de våldshändelser som poliserna i hans område dagligen utsätts för. Några tecken på att man kan vara drabbad av PTSD är sömnlöshet och att familjelivet påverkas.
– Föreläsningen vänder sig till alla som är intresserade och ingen anmälan behövs. Föreläsningen sker på engelska och vid frågestunden finns tolk, säger ambulanssjuksköterska Helena Ousbäck.