Amnesty kritiserar ökända insamlarmetoder
Amnesty känner till liknande metoder och i vissa fall har organisationens namn missbrukats.- Det är beklagligt. De gynnar varken sin egen sak eller andras, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.
- Insamlingar i förmån för tortyroffer förekommer rätt ofta i Stockholm. I vissa fall har de missbrukat Amnestys namn och i så fall har vi åkt ut till de platser där de setts, säger Elisabeth Löfgren.
Hon säger att hon personligen inte skulle skänka pengar utan att veta vad de gick till.
- Det är viktigt att fråga vilken organisation som står bakom och vad syftet är, säger hon och berättar att Amnesty har regler för hur pengar samlas in.
- Bössorna ska vara plomberade och det måste vara minst två som öppnar dem. Sen har varje lokal grupp ett postgironummer som pengarna ska sättas in på, säger Elisabeth Löfgren som tillägger att en gåva ska vara frivillig och att det inte finns någon gräns för lägsta bidrag.
Organisationen arbetar också med telemarketing och med anställda svärvare som åker runt i Sverige. Enligt Elisabeth Löfgren är verksamheten väldigt kontrollerad och medlemsvärvarna samlar exempelvis in enbart namnuppgifter. De får också lära sig hur de ska bete sig.
En insamlares påstridighet kan också bero på kulturtillhörighet och engagemang, menar hon.
- Men vi skulle aldrig värva på det sättet. Om nån säger nej ska de inte hänga på. Och om vi får klagomål gör vi något åt det, säger Elisabeth Löfgren.
Polisens råd
Skänk pengar till välkända organisationer.
Ställ frågor om vad pengarna går till.
Ställ frågor om vad pengarna går till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!