Ängen - bondesamhällets regnskog

I lördags firades Ängens dag över hela landet. En av entusiasterna som lägger ner ett stort jobb på att bevara ängsmark är Thomas Edmark i Borsnäs utanför Överum. På senare år har han fått hjälp av Naturskyddsföreningen att hålla ängen öppen.

Hög tid att slå ängen. När Ängskallran fröat är det dags att plocka fram lien.

Hög tid att slå ängen. När Ängskallran fröat är det dags att plocka fram lien.

Foto: IR-FOTO/ILKKA RANTA

Västervik2010-08-07 17:17
Det är liten skara på fem personer som samlats för att fira Ängens dag. Firandet sker med arbete på gammaldags vis. Den två hektar stora ängen är kuperad och stenig, och låter sig inte slås med slåttermaskin. Istället är det lie som gäller.För 100 år sedan hade en ängens dag inte behövts. Det var på ängarna som bönderna slog gräs, som torkades och blev vinterfoder. Numera odlas det blivande höet på åkermark. Ängsmarkerna blev omoderna ur produktionssynpunkt - och i snabb takt försvinna.Samtidigt fyllde ängen en viktig ekologisk funktion. En gammal klassisk äng är rik på arter både från växt och djurriket. När Naturskyddsföreningen på sin hemsida berättar om artrikedomen jämför man med Sydamerikas regnskogar.Just den här dagen syns inte artrikedomen i Borsnäs så väl. Det är mulet, regnet hänger i luften.- Igår när det var soligt var här fullt av fjärilar, berättar deltagarna.Ängens dag är satt till 6 augusti i hela landet. På våra breddgrader kanske dagen skulle ha firats en månad tidigare om besökaren hade velat se verklig blomsterprakt.Några blommor finns dock kvar. Däribland ängsskallrorna, som fyller en särskild funktion.- Man brukar säga "lyssna på ängsskallrorna, när de skallrar är det dags att slå", berättar Bo Lewander, från Naturskyddsföreningen.Skallrandet sker när växten är på väg att fröa, och var längre tillbaka en signal för bönderna att ängen var redo att slås.Unikt för Thomas Edmarks äng är att de senaste 30 åren har den inte gödslats. Vare sig av betande kor, eller med handelsgödsel. det har hjälp till att bevara dess speciella artrikedom. Därför är det också viktigt att gräset som slås kommer bort, så att det inte blir gödning för ängen.- Vi låter det ligga och torka, och till vintern används det som foder för vilt, berättar Thomas Edmark.När de går fram med liarna sparar de små öar där det fortfarande blommar. Blommor som gullris och ängsvädd är populära tillhåll för fjärilar och humlor.Vad var det som fick honom att ta beslutet att bevara ängen för 30 år sedan.- Jag hade ett stort naturintresse, och vill bevara det gamla, berättar han.Han visar upp redskapen. Här finns några träräfsor med träpliggar som han tillverkat själv, högafflar i trä och så naturligtvis lien.Ängen kommer inte att slås på en dag. Arbetet kommer att pågå många veckor framöver.Vad skulle hända om ni slutade slå ängen?
- Den skulle växa igen. Bara på ett eller två år skulle det synas skillnad. Det skulle komma uppslag av hassel, ek och körsbär, spår Thomas Edmark.Han måttar till två-tre decimeter med händerna:- Slår ett ekollon rot så kan det växa så här mycket bara på ett år.Så visar han stolt upp ett träd som ändå lyckades slå rot, och som han bestämde sig för att spara.- Ett äppelträd. Jag räknat till att det bär på sju olika sorters äpplen.Ytterligare ett exempel på artrikedom i den brokiga miljö som en klassisk äng kan innehålla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om