Anmälda brott i Västervik minskar: "En trygg kommun"

På en tioårsperiod har antalet brott minskat i Västervik. I täten för minskningen går misshandelsfall och stölder.

Kommunpolis Viktor Haglind konstaterar att bland annat misshandelsfallen blivit färre. Däremot har bedrägerierna ökat de senaste tio åren.

Kommunpolis Viktor Haglind konstaterar att bland annat misshandelsfallen blivit färre. Däremot har bedrägerierna ökat de senaste tio åren.

Foto: Arkiv

Västervik2020-09-16 06:00

2019 gjordes 2 880 anmälningar om brott i Västervik. Det låter mycket, men är jämfört med 2009 en minskning med 15 procent.

Bland den brottslighet som minskar finns flera fall av typisk vardagsbrottslighet som misshandel och stölder. Däremot finns det annan brottslighet som gått upp under perioden.

– Bedrägerierna har ökat, och de har ändrat karaktär, säger kommunpolis Viktor Haglind.

Att misshandel och stölder minskat tror han kan bero på olika former av samverkan. Grannsamverkan kan verka avskräckande mot inbrott. Han säger att det finns ett bra samarbete med kroglivet som hjälpt ner antalet misshandelsfall.

– Man är inte lika berusad på krogen i dag jämfört med längre tillbaka. Det finns ett samband mellan berusning och brottslighet.

En annan typ av brottslighet som ökat mellan 2009 och 2019 är narkotikabrottsligheten. Här är bilden mer komplicerad. Det är ingen rak, ökande trend över de tio åren. Istället har antalet fall pendlat upp och ner under perioder.

– När det gäller narkotikabrott och trafikbrott så ökar antalet brott när vi lägger mer resurser på att följa den sortens brott, säger Viktor Haglind.

Samtidigt törs han inte enbart förklara ökningen av antalet narkotikabrott med skillnader i polisens arbetssätt. Han tror att en attitydförändring till narkotikabrotten spelar in. I vissa kretsar har det blivit mer acceptabelt att använda narkotika vid fester.

– Det är en olycklig utveckling. Det finns ett samband även mellan den sortens narkotikabruk och grövre brottslighet, säger Viktor Haglind.

Om man ska väga samman statistiken: Är Västerviks kommun trygg?

– Det finns två sätt att se på trygghet: Den faktiska risken att utsättas för brott, och invånarnas upplevelser. Känner sig invånarna otrygga är det något vi måste agera utifrån, svarar Viktor Haglind.

Oavsett vilket mått man använder så vill han kalla Västervik för en trygg kommun. I de undersökningar som görs av medborgarnas upplevelser så ligger Västerviks kommun bra till jämfört med andra kommuner. Även den faktiska brottsligheten är låg jämfört med andra kommuner.

– Det gäller kommunen i stort. Det kan finnas platser där det under perioder blossar upp problem, och där invånarna känner otrygghet. Där är vi noggranna med att följa upp. Vi prioriterar de platserna när vi fördelar våra resurser, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!