Anmälningar om djur samlas på hög

Resurserna till djurskyddet räcker inte. Länsstyrelsen hinner inte med ens alla akuta ärenden. - Vi får dela upp dem i mer eller mindre akuta, säger länsveterinär Kerstin Erlandsson.

Västervik2009-04-20 13:06
Vid nyår tog länsstyrelsen över djurskyddet från kommunerna. Redan innan övertagandet befarade länsveterinärerna att det skulle bli problem, då de tilldelade anslagen var långt under det bedömda behovet. Och de fick rätt.Är det kaos?
- På ett sätt kan man ju säga att det är det, säger Kerstin Erlandsson.Egentligen skulle de ha börjat med de planerade kontrollerna den 1 april, men Erlandsson tror inte att de kommer att hinna med det ens i år. I stället tvingas de prioritera bland alla akuta ärenden.Länsstyrelsen övertog 144 ärenden från länets kommuner. Sedan dess har ytterligare mer än 100 tillkommit, så att de nu är uppe i minst 250. - Många har vi inte ens hunnit börja på, och alla är ju på något vis akuta. Vi får dela upp dem i mer eller mindre akuta, säger Erlandsson.Ett av bekymren har varit att det bara har funnits hälften av handläggarna - det som tidigare kallades inspektörer - på plats under de första månaderna. Först den 1 maj är de full styrka.Kontoret i Vimmerby har i alla fall öppnat nu. Där jobbar två handläggare: Elisabeth Karlsson och Stina Gustafsson.I Kalmar finns tre handläggare, men de ska snart få sällskap av en fjärde.Ett av många ärenden som får vänta skrev VT om för drygt fyra månader sedan, under rubriken "Fåren vadar i gödselsörja".- Där har inget hänt. Det är bedömt så att det är ingen akut fara för djuren, säger Kerstin Erlandsson.Hon ser det inte som någon lösning att handläggarna jobbar övertid, för att beta av ärendehögen, som hela tiden växer. Dels har länsstyrelsen inte råd med övertid, dels blir det jobbigt för de anställda.- Det kan ju inte vara meningen att folk ska jobba ihjäl sig, säger Kerstin Erlandsson.Men att bara ta akuta ärenden är också slitsamt. De flesta djurägare tar hand om sina djur, men för närvarande hinner länsstyrelsen bara åka till problemställena.Om djuren har det viktigaste, mat och vatten, bedömer länsstyrelsen att det är ett ärende som kan vänta. Själva inspektionen är bara en del. Sedan ska det skrivas rapporter och kanske förelägganden, vilket också tar tid.- Det räcker inte med att vi ser att djuren inte är döende, säger Kerstin Erlandsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om