Anna från Yxered sotare i Boden

En sotare på tusen är kvinna. Anna Lagerman från Yxered, sydväst om Ankarsrum är en av dem. Hon är sotare i Boden och trivs alldeles utmärkt.

Anna Lagerman, Boden, uppväxt i Yxered i Västerviks kommun, på en träff med knopargajarna, i bakgrunden skorstensfejarmästare Anette Stoltz, Hedemora.

Anna Lagerman, Boden, uppväxt i Yxered i Västerviks kommun, på en träff med knopargajarna, i bakgrunden skorstensfejarmästare Anette Stoltz, Hedemora.

Foto: Hans Brandin

Västervik2008-10-27 00:33
Den promille av sotarna som är kvinnor är bara ett 20-tal i hela landet. Nu har de gått samman i ett nätverk som heter Knopargajarna. Knopargaj är knoparmoj, sotarnas eget språk, och betyder just kvinnlig sotare. Nätverket har internationella kontakter och en avsikt är att locka fler kvinnor till yrket. Anna Lagerman sitter i styrelsen och i september åkte knopargajarna till den stora årliga sotarparaden i Santa Maria Maggiore i Norra Italien. Festivalen pågick i tre dagar och samlade hundratals sotare från alla delar av världen.Att hon själv blev sotare var en slump, men också resultatet av ett aktivt sökande efter ett passande yrke.- Det var inte så att jag hade någon fix idé om att bli sotare, säger Anna Lagerman. Men efter att jag flyttat till Luleå blev jag arbetslös. Jag hade tidigare jobbat på typiska låglöne/kvinnoyrken, inom vård och restaurang. Visst trivdes jag men jag ville prova något annat yrke. - Så jag kollade på lokförare och busschaufför, men så såg jag en artikel om en tjej i Luleå som jobbar som sotare. Efter ett snack med sotargajen i Luleå sökte Anna Lagerman Räddningsverkets utbildning i Rosersberg, Sigtuna. - Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på, det måste jag medge nu. Det enda jag testade var att kliva upp på skorstenen på föräldrahemmet i Yxered - det var skitläskigt!Hon gick 20 veckor och fick sedan praktik i Boden. Klockan sju på morgonen första dagen skickade sotarmästaren upp henne på en skorsten.- Det gick fint och nu har jag vant mig vid höjden. Jag fick fast anställning direkt efter praktiken och trivs alldeles utmärkt. Nu sotar jag mest i centrala Boden och i byarna runt omkring.- Schablonbilden av en sotare är en storväxt karl. När det dyker upp en späd kvinna blir det roliga reaktioner. En del tror inte att jag kan mitt jobb, andra tycker det är kul med en sotartjej. Men jag har nog ögonen på mig mer än mina manliga kollegor.Anna har tre jobbarkompisar och det fungerar jättebra.- Jag tänker fortsätta och jag stannar här uppe även om jag trivs jättebra i Småland också. Sotaryrket kan jag verkligen rekommendera för tjejer. Det är ett framtidsyrke och ett yrke i förändring. De gamla arbetsuppgifterna med sotning av klassiska eldstäder försvinner mer och mer när kunderna byter till miljövänligare uppvärmningsalternativ. Knopargajarna ser ändå ljust på framtiden. - Uppvärmning, ventilation och inomhusmiljö är områden som ligger nära sotarens arbetsområde. Dessa områden är viktiga delar när fastigheter skall energieffektiviseras och göras miljövänliga. Efter tre år som sotare kan man bli brandskyddskontrollant och då blir arbetsmarknaden mycket större.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om