Annorlunda projekt med spansk touch
Strax före jul åkte samhällseleverna Evelina Andersson, Linnea Gustavsson, Lina Wallinder och Stavroula Moschovidou till Spanien. Men det var ingen nöjesresa. Under en veckas tid spanade de på spansk historia, utbildning, ungdomskultur och fördjupade sig även i ämnet tjurfäktning! Allt som del i det projektarbete som alla elever i årskurs tre på gymnasiet genomför.
Ska sammanställa. Tillbaka på Västerviks gymnasium ska Evelina Andersson, Stavroula Moschovidou, Lina Wallinder och Linnea Gustavsson sammanställa sina upplevelser från Spanien i ett projektarbete som ska göras klart under våren.Foto: MATILDA AHL
Foto:
- Vi bodde hos spanska familjer och de var jättesnälla mot oss. De hade verkligen tålamod och pratade extremt långsamt för att vi skulle förstå, berättar Lina Wallinder.
Större delen av vistelsen tillbringades i Salamanca där tjejerna bland annat gjorde stadsvandring, besökte skolor och vackra byggnader. Ett besök på ett tjurfäktningsmuseum hanns också med, men någon tjurfäktning kunde de inte beskåda eftersom det inte förekommer några på vintern.
- Det var lite synd, det hade nog varit intressant. Fast säkert otäckt också, säger Lina Wallinder.
Under en dag åkte de till Salamancas grannstad Zamora och besökte en gymnasieskola. Där fick de vara med på några lektioner och de tyckte att det var ganska stor skillnad på standarden jämfört med i Sverige.
- Och stor skillnad mellan tjejer och killar, flikar Linnea Gustavsson in. Killarna var ganska skrikiga och tjejerna satt tysta i ett hörn. Det var lite högstadiekänsla över det hela.
Tjejerna märkte också en stor skillnad på engelskkunskaperna mellan spanska och svenska elever.
- De pratade inte så bra. De var blyga och vågade inte riktigt försöka, säger Lina Wallinder.
- Dessutom verkade de inte tycka att de hade så stort behov av att lära sig bra engelska eftersom spanska är ett så stort språk. De trodde inte att de skulle behöva det så mycket, säger Stavroula Moschovidou.
Att åka utomlands och göra ett projektarbete är inte helt vanligt, även om det förekommer. Evelina, Linnea, Lina och Stavroula blev inspirerade efter att ha hört om några elever som förra året gjorde en studieresa till och ett projektarbete om Rom. Men det här läsåret är de inte säkra på om någon mer än de har valt att åka utomlands.
- Många pratar om att åka men det blir inte av för så många, säger Evelina Andersson.
- Det krävs otroligt mycket planering innan, det är inte bara att åka, säger Linnea Gustavsson.
Tjejerna är mycket nöjda med sin resa och känner att de har ett bra underlag för att slutföra sitt projektarbete.
- Man har absolut fått mer förståelse för landet nu när man varit där i stället för att bara läsa om det i skolan, säger Linnea Gustavsson och får medhåll av de andra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!