Sedan något år tillbaka har frågan om kosten vid länets sjukhus utretts noga. Bland annat har ett stort antal patientintervjuer gjorts på sjukhusavdelningar runt om i länet, där maten också provsmakats enligt vissa system.
- Projektledare för utredningen har varit Peggy Dicksson Hermansson. Hon har kommit med ett helt batteri av förbättringsförslag, säger Christer Holmgren, chef för Serviceförvaltningen i Kalmar läns landsting.
- Vi måste göra en större kostinventering med jämna mellanrum för att se hur vi kan bli bättre. Nu ska en arbetsgrupp analysera resultaten för att se hur sjukhusmaten ska kunna göras ännu bättre.
Kostrapporten tar fasta på den kritik som framkommit - både bland patienter och personal. Främst handlar det om brist på möjlighet att välja mellan olika rätter, men även om den totala måltidsupplevelsen.
- Dagens system visar på resursslöseri av mat, miljö och arbete. En stor del av den producerade maten kasseras till följd av överproduktion och på grund av att patienterna av olika skäl inte äter upp den, säger Christer Holmgren.
Själva maten är bara en del av den totala måltidsupplevelsen. Lika viktigt kan vara i vilken miljö man sitter och äter.
- Är lokalerna trevliga? Kanske ska det möbleras om lite och flyttas lampor så att ljuset blir bättre. Maten ska vara en upplevelse även för ögat.
Utredningen har gett Serviceförvaltningen lång rad förslag på hur man ska gå vidare för att utveckla både produktionen och själva måltidssituationen.
- Nu kommer vi att utvärdera förslagen för att göra det bättre för patienterna.
Utredaren menar att landstinget måste ta ett fast grepp om verksamheten i hela måltidskedjan - från produktion till patient.
Det handlar bland annat om kostsamordning, ledarskap och kompetens, men också om måltidssystem, information och ansvaret på vårdavdelningarna.
- Man tillfrisknar dessutom fortare om både maten och den miljö där man äter är bra, säger Christer Holmgren.