Anorexia - svår sjukdom som går att bota
I går hölls det föreläsningar om anorexia i Bryggaren i Västervik. Många yrkesmänniskor som dietister, sjukgymnaster och sjuksköterskor fanns på plats med anteckningsblock i handen. Åhörarna fick bland annat veta hur man upptäcker anorexia, olika behandlingar och hur man hanterar situationen som anhörig.
Föreläsare. Carl- Eric Andersson är läkare på Barn och Ungdomskliniken och har arbetat med anorexipatienter i 19 år. Han var en av de som föreläste om anorexia på Bryggaren där läkare, dietister, sjuksköterskor, undersköterskor och sjukgymnaster hade kommit för att lyssna. Foto: Anders Steiner
Foto:
- Det är en jobbig sjukdom då de flesta som drabbas inte förstår att de är sjuka, säger Carl-Eric Andersson överläkare på Barn och Ungdomskliniken i Västervik.
Hur behandlar man anorexia?
- När vi behandlar en patient ser vi till att personen äter och sedan väger vi personen regelbundet för att kunna kontrollera att patienten fått i sig den näring som kroppen behöver. Om personen är väldigt dålig men ändå vägrar äta kan det hända att vi måste sondmata personen, Säger Carl-Eric Andersson.
Carl-Eric berättar också att en dietist kopplas in i fallet som beskriver för patienten om att biverkningarna som kroppen råkar ut för när den är undernärd. En del i programmet är också att avdramatisera ätandet och försöka få patienterna att tänka på något annat.
- Anorexia drabbar ofta tonårsflickor som har hela livet framför sig. Men istället för att tänka på pojkar och sånt använder de den mesta av sin vakna tid till att fokusera på mat, hur de ska ta sig igenom frukosten, mellanmålet och middagen, säger Carl- Eric Andersson.
Vad ska man göra som anhörig?
- Det viktigaste är att stötta den som drabbats. Men det är också viktigt att söka professionell hjälp och kontakta Barn och Ungdomspsykiatrin eller öppenvården inom psykiatrin om det är en vuxen person.
Kan man bli frisk från anorexia?
- Ungefär 70 procent av de som insjuknar i anorexia blir helt friska. Ibland kan de få tillbaka symtomen om de blir stressade eller när någonting tråkigt händer, men oftast kan de hantera situationen, säger Carl- Eric Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!