Ansöker om sanering av gruvor

Västerviks kommun är beredd att ta på sig ansvaret för saneringen av området kring Gladhammars gruvor. Nu ska kommunen ansöka om bidrag hos länsstyrelsen.

Västervik2005-11-14 00:25
Ett av de största miljöproblemen i Västerviks kommun är sviterna efter gruvbrytningen i Gladhammar. Verksamheten har nedfört stora utsläpp av metaller som kobolt och zink ut i det närliggande vattensystemet. Framförallt är Tjursbosjön drabbad.
Under några år har personal på Västerviks kommun gjort mätningar och nu finns ett underlag till bidragsansökan klar.
Saneringen skulle göras i två etapper. Eventuellt kan den första etappen räcka.
I etapp ett skulle man gräva upp allt gruvavfall som finns på land och samla det i en lokal deponi. Deponin ska vara skyddad så att den förorenade massan inte läcker ut till omgivningarna. Dessutom skulle man plugga gruvhålen i det så kallade Holländarefältet med betong.

Innan man går vidare med etapp 2 ska det göras mätningar för att se om det fortsätter att läcka ut metaller i vattensystemet. Om så är fallet kommer man att få muddra Tjursbosjön på ungefär samma sätt som Örserumsviken muddrades.
Svaret på om etapp 2 måste genomföras kommer att dröja. Vattnet i sjön måste omsättas fyra gånger för att testvärdena ska vara tillförlitliga. Det är en process som tar 30 år.
Kommunstyrelsen hoppas att staten ska stå för saneringsnotan. Att ställa de nuvarande fastighetsägarna till svars är inte rimligt, anser kommunen i bidragsansökan.
- Det är över 100 år sedan den kommersiella gruvbrytningen upphörde. De nuvarande fastighetsägarna har inte gjort något som påverkat föroreningarna.
Kostnaden för etapp 1 beräknas till 28-50 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om