Anställd i hemtjänsten ärvde gårdar för miljoner
En kvinna som var anställd inom hemtjänsten fick ärva en vårdtagare.Hon och hennes sambo fick ärva två gårdar som är värda över fem miljoner kronor.När arvingarna klagade på testamentet blev det ingen framgång.
Däremot finns det rekommendationer från socialstyrelsen att avstå.
När testamentet offentliggjordes sedan den 76-årige mannen avlidet hösten 2003 blev det en chock för de nio arvingarna, syskonbarn till den avlidne.
De blev helt lottlösa.
Mannen hade ett halvår innan han avled testamenterat allt till en kvinna i 50-årsåldern som var hans gode man och dessutom anställd av Västerviks kommun som hemvårdarinna åt mannen.
Arvingarna klagade på testamentet. Inte på någon punkt gick tingsrätten dem till möttes. De två jordbruksfastigheterna som har ett taxeringsvärde på 2 690 000 kronor gick till hemvårdarinnan och hennes sambo som dessutom var närmaste granne. Marknadsvärdet på gårdarna torde ligga på mer än det dubbla taxeringsvärdet, alltså över fem miljoner.
Arvingarna ifrågasatte först och främst att det gått rätt till när testamentet skrevs. Det fanns ingen notering om att det bevittnas samtidigt av två vittnen. Vid förhandlingen berättade vittnena om hur det hade gått till och på den punkten fanns inget att anmärka, testamentet var giltigt.
I andra hand påstods att testamentet skrivits under psykisk störning. Visst hade mannen varit dålig och uppträtt förvirrat men det gick inte att bevisa att han led av en psykisk störning när testamentet skrevs under.
En tredje invändning från arvingarnas sida var att mannen skulle ha skrivit under testamentet på grund av oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning.
Under förhandlingen vittnade ett 20-tal personer. Flera var gamla vänner som berättade att mannen inte var sitt vanliga jag, att han var förvirrad. Samma uppgifter kom även från släktingar och sjukvårdspersonal. Flera berättade också om att hemvårdarinnan inte ville att de skulle ha kontakt med mannen.
Enligt rättens bedömning råder det delade meningar om mannens hälsotillstånd. Eftersom mannen inte behöll sin kontakt med sina gamla vänner har ingen kunnat uttala sig om hans mentala status i maj 2003 när testamentet skrevs. Enligt de som bevittnade underskriften var mannen nykter och uppträdde normalt.
Rätten fann att det inte fanns tillräcklig bevisning från arvingarnas sida om att mannen var dement.
Att mannen skulle ha tvingats skriva över sina gårdar till hemvårdarinnan på grund av oförstånd kunde inte bevisas av arvingarna. I stället berättade hemvårdarinnan och hennes sambo om att han var som en familjemedlem och att han för flera år sedan sagt att de skulle få ärva honom.
Den rättsliga processen blev en dyr affär för arvingarna. I och med att de förlorade tvistemålet, det vill säga inte lyckades få fram tillräcklig bevisning, ska de stå för rättegångskostnaderna. Räkningen slutar på 233 000 kronor, plus att de blev snuvade på miljonarvet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!