Anställda tar över äldreomsorgen i Hjorted

De anställda tar över ansvaret för äldreomsorgen i Hjorted. Man kan säga att det blir en privatisering i kommunal regi.

I nygammal regim. Sundsgården och Nynäsgården i Hjorted kan komma att drivas som intraprenad. Det innebär att personalen blir mer självstyrande, samtidigt som den stannar kvar i kommunal anställning.Foto: Margareta Ljungblad

I nygammal regim. Sundsgården och Nynäsgården i Hjorted kan komma att drivas som intraprenad. Det innebär att personalen blir mer självstyrande, samtidigt som den stannar kvar i kommunal anställning.Foto: Margareta Ljungblad

Foto:

Västervik2006-03-09 00:25
Om allt går i lås tar de anställda över Sundsgården, Nynäsgården och hemtjänsten från och med årsskiftet. Driftsformen kallas för intraprenad och betyder att de anställda även i fortsättningen kommer att vara kommunanställda, och verksamheterna fortfarande kommunala. Däremot kommer de anställda att få ett betydligt större ansvar för verksamheten, men också en större frihet.
Det är det sistnämna som lockat enligt enhetschefen Jan-Inge Gustafsson.
- Blir det en intraprenad kommer vi att kunna forma verksamheten mer som vi vill. Jag tror att byråkratin blir mindre och beslutsvägarna kortare.

Intraprenaden innebär att äldreomsorgen i Hjorted skriver ett avtal med socialnämnden. Där ges äldreomsorgen en budget, samt uppställda krav vad man ska uppnå för pengarna.
- Kommunen hoppas ju naturligtvis att vi ska utveckla verksamheten, säger Jan-Inge Gustafsson.
Hjorted kommer inte längre att ingå i kommunens äldreomsorgsorganisation utan rapportera direkt till socialchefen. Ekonomiskt innebär avtalsformen att uppstår överskott kan äldreomsorgen i Hjorted använda pengarna till satsningar åren därpå. Följden blir också att skulle man drabbas av ett underskott ett år kommer det att finnas ett krav på att spara ifatt.

Jan-Inge Gustafsson hoppas att det inte bara blir kommunen och de anställda som ska vinna på den nya driftsformen.
- I förlängningen tror jag att tredje man, det vill säga de boende, också kommer att känna att det är något positivt.

Innan det kan bli en intraprenad ska ett förslag till ett avtal förhandlas fram. Avtalet ska sedan godkännas av politikerna i kommunfullmäktige.
- Efter vad jag har hört finns det ett stöd för intraprenaden över blockgränserna, säger Jan-Inge Gustafsson, som hoppas att förslaget ska gå igenom.
En trolig startpunkt för intraprenaden blir vid årsskiftet. Budgetmässigt är det enklast att starta vid ett nytt kalenderår.

Den politiska ledningen i Västervik har sagt att man vill se fler alternativa driftsformer i kommunen. Hittills under mandatperioden har det inte hänt så mycket på den fronten. Några undantag är den privata gymnasieskolan Östra Akademien och den privata förskolan Kullerbyttan.
Idén att driva äldreomsorgen i Hjorted på intraprenad föddes i samtal mellan socialchefen Jörgen Olsson och enhetschefen i Hjorted, Jan-Inge Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om