Äntligen friade
Tre kämpiga månader för Öndal sedan första salmonellalarmet.
- I den fanns en formulering "du äger nu rätten över dina djur", och det känns ju bra, säger Katarina Rydén.
Under tre månader har hon och maken Andreas egentligen inte kunnat göra något på gården utan att ha jordbruksverkets godkännande.
Det började den 21 juni när larmet gick. Foder tillverkat på lantmännens fabrik i Norrköping var salmonellasmittat.
Ett stort antal gårdar visade sig ha tagit emot foder från fabriken. Bara i Västerviks kommun fick sex gårdar ta tester för att undersöka förekomst av salmonella.
Några friades, men Öndal hörde inte till dem.
Av de runt 200 prover som togs på gården i den första omgången visade sig ett innehålla salmonella.
- Vi var i ett chocktillstånd efter beskedet, berättar de.
Det var tillräckligt för att gården skulle spärras av.
Sedan dess har 800 djur skickats till särslakt, och gården underkastades ett saneringsprogram som inneburit att samtliga boxar tömts på djur och skurats och desinficerats.
Fodermaskinerna har fått plockas isär för rengöring.
- Vi har i vanliga fall avancerad, datoriserad foderautomatik, men under den här tiden har fått vi fått lägga ut många ton foder för hand, säger Andreas Rydén.
När Andreas och Katarina Rydén får frågan hur de tycker att Jordbruksverket skött frågan tittar de på varandra och börjar skratta.
- Man trodde att om man någon dag skulle få salmonella på gården så skulle det dyka upp en "storebror" som pekade med handen och sade att så här skall du göra. Men så har det inte varit i det här fallet.
Paret berättar att de själva fått vara pådrivande, och komma med förslag till hur saneringen ska gå till och sedan drivit på för att få sätta igång saneringen.
De ekonomiska konsekvenserna är svåra att överblicka. Öndal deltog i ett frivilligt skyddsprogram som ska berättiga gården till ersättning på upp till 70 procent av förlusten. Dessutom har man tagit en tilläggsförsäkring så att upp till 91 prcoent ska täckas.
Från det att gården stängdes av den 21 juni fram tills den 12 september har gården inte haft några inkomster på grund av salmonellan.
- Vi har fått ta lån för att det ska gå runt, säger Katarina Rydén.
Här har Lantmännen som är upphovet till dramat hjälpt drabbade gårdar att få lån.
Den 12 september gjorde jordbruksverket de första utbetalningarna av kostnadsersättningar. Öndal var bland de gårdar som fick ut pengar då.
Under månaderna som gått har gården försökt hålla igen på utgifterna. I saneringsarbetet har man försökt att göra så mycket arbete som möjligt själv.
- Vi har ofta fått arbeta in på nätterna med att bli klara med att skura en avdelning, säger Andreas Rydén.
Paret och deras ende anställde har fått arbeta under stor tidspress. Tidpunkten har varit sämsta möjliga. Saneringen har sammanfallit med det tidskrävande höstbruket.
I veckan kom så till sist kvittot på att arbetet gett resultat. Efter tre månader, och vid det här laget runt 1000 provtagningar varav hittills ett enda visat spår av salmonella har jordbruksverket friförklarat gården.
- Det känns som att vinna på lotteri, säger Katarina Rydén.
Hennes make har dock en fundering.
-Jordbruksverket har alla de här noggranna bestämmelserna inte för oss lantbrukare, inte för djuren utan för konsumenterna. Mitt i alltsammans i somras kom larmet om att ungefär 100 personer blivit sjuka i salmonella, och det beror på att kött importeras hej vilt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!