Apoteket storsatsar mot snuviga barn
Färre föräldrar i Västerviks kommun stannar hemma för vård av sjukt barn.
Foto:ANDERS STEINER Ing-Marie Johansson på Apoteket Lejonet i Västervik hoppas att boken Prosit ska minska de onödiga läkarbesöken och ge råd om hur man på egen hand kan kurera sig vid en förkylning.
Foto:
Under år 2003 stannade föräldrar i Sverige hemma i genomsnitt fyra dagar per år och barn, men det finns stora skillnader mellan landets kommuner. Det visar statistik från Riksförsäkringsverket som Apoteket har sammanställt.
Sjuka barn i Västervik höll sin mamma eller pappa hemma i sammanlagt 8 235 dagar under år 2003. Det motsvarar 4,2 dagar per barn.
Nu startar Apoteket en av sina största kampanjer någonsin för att upplysa om förkylningar. I boken Prosit lämnas information om vad som händer i kroppen vid förkylning, och hur man bäst lindrar symptomen. Boken ska skickas ut till läkare, förskolepersonal och olika arbetsledare. Boken skickas även till alla som födda år 1971, eftersom många 33-åringar är småbarnsföräldrar. Många föräldrar oroar sig och har frågor kring sina barns symptom, och uppsöker ofta i onödan läkare för att få råd och hjälp.
? Kampanjen är ett led i att minska trycket på vården, och vi på Apoteket vill visa att det finns hjälp att få utan att man behöver gå till läkare, säger Ing-Marie Johansson, ansvarig för egenvård på Apoteket Lejonet i Västervik.
Men förkylningar bland barn är inte bara av ondo eftersom de stärker immunförsvaret. Ett barn behöver i genomsnitt 35 förkylningar för att immunförsvaret ska byggas upp.
? Det är alltså bra att barnen får infektioner när de är mindre, men man ska givetvis söka vård om följdsjukdomar uppstår av förkylningar.
Jämfört med år 2002 har de så kallade vab-dagarna, vård av sjukt barn, blivit färre i Västervik. Antalet uttagna dagar har minskat med 14 procent.
? Kanske beror det på att föräldrarna inte söker läkarvård i samma utsträckning som tidigare, och antibiotika hjälper ju inte mot förkylning. Många barn kan även ha infektioner och ändå leka som vanligt. De känner ofta själva när de inte orkar längre, och måste vara hemma, säger Ing-Marie Johansson.
Det är ofta på dagis som förkylningarna kopplar ett stadigt grepp om barnen. På förskolan Snövit i Västervik skickas barnen hem om de har långvarig snuva, envis hosta och feber. Men ett helt snuvfritt dagis är ett önsketänkande.
? Men ser barnen trötta och medtagna ut så blir det hem på direkten. Har de feber så orkar de inte vara på dagis, och det är inte heller bra för de andra barnen som kan smittas. I det fallet är det vi som avgör vad som är bäst för barnet, inte föräldrarna, säger Helene Fallsjö, förskollärare på Snövit.
Ett problem är när en del föräldrar ger sitt krassliga barn febernedsättande tabletter innan lämningen på dagis.
? Det handlar ju om ekonomi att vara hemma från jobbet, men barnen kan snabbt börja må dåligt igen när effekten av pillren upphör, och då tvingas vi ringa efter föräldrarna.
Kalmar län som helhet tangerar i stort sett rikssnittet med 4,1 vab-dagar per barn och år. Landets lägsta siffror finns i Danderyd där föräldrar stannar hemma i 2,8 dagar. Föräldrar i Upplands-Bro toppar listan med 6,9 uttagna dagar per barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!