Aquavilla ska få rull på verksamheten

1000-tals ton berg har sprängts bort. Inne i fabriken har maskiner och järnskrot som väger ytterligare 1 000 ton rivits ur. I år hoppas Aquavilla att produktionen av flytande villor ska komma igång på Lucerna.

Här ska det bli snurr så  småningom. Platschefen Magnus Andersson tittar på rullformaren där de stålprofiler som ska bli stommar i Aquavillorna ska tillverkas. Stålprofilerna kan liknas vid ett Mekano som monteras ihop till en stark husstomme.

Här ska det bli snurr så småningom. Platschefen Magnus Andersson tittar på rullformaren där de stålprofiler som ska bli stommar i Aquavillorna ska tillverkas. Stålprofilerna kan liknas vid ett Mekano som monteras ihop till en stark husstomme.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-02-08 00:00

Aquavilla huserar inte i Västerviks vackraste byggnad. Kanske är det tvärtom en av de fulaste. Den tio meter höga kraftverksbyggnaden ligger just nu intill ett berg av sprängmassor efter att delar av berget på Lucerna sprängts bort för att ge plats för den kommande husindustrin.

Aquavilla själva är däremot nöjda med platsen. Bergmassorna lär komma till nytta, och de udda måtten på kraftverksbyggnaden passar dem som hand i handske. Det här är nämligen ett företag som bokstavligt talat måste ha högt till tak.

I den gamla turbinhallen ska villorna, som regel i tre plan, monteras färdigt i sin fulla höjd. Det rör sig om tio meter höga, och 30 ton tunga byggnader.

Platschefen Magnus Andersson pekar upp mot taket:

- Traverserna klarar upp till 70 ton.

När byggnaderna är färdiga ska de forslas ut genom en 19 meter bred och elva meter hög port vidare ner till en torrdocka där byggnaderna ska sänkas ner i en betongkasun, som ska bli sjövillornas skal mot vattnet. Bergmassorna kommer att användas vid betongtillverkningen.

Mycket arbete återstår innan produktionen kan komma igång. Till exempel ska den gamla fabriksbyggnaden förlängas med ytterligare 25 meter, men mycket har också gjorts.

Att riva ur den gamla kraftverksbyggnaden var ett omfattande arbete. Byggnaden har i princip varit ett enda stort maskinhus. Över 1 000 ton skrot har forslats ut.

När kan det bli produktion i Västervik?
- Det är flera saker som måste sammanfalla, säger Christer Bergström.

Flytande hus kräver att det finns sjötomter. Finns det inga tomter där husen kan placeras är det ingen idé att starta produktion. Där jobbar företaget med en rad kommuner runt om i landet. Västervik är en, Järfälla, Botkyrka och Gävle några andra.

Bergström bedömer att Västervik ligger längst fram i processen. Det läge som diskuterats hittills är Skeppsbrofjärden vid Huges Marina.

- Jag hoppas att stadsplanen ska vara klar till sommaren, då kan det bli produktion under 2012.

Därefter kommer man att sätta upp ett visningshus. Av erfarenhet vet Christer Bergström att husen kommer att väcka uppmärksamhet.

Den första Aquavillan visades 2000.

- Då blev vi nerringda av kunder, men vi hade inga hus eller lägen att erbjuda. Den här gången ska allt vara på plats när vi gör en lansering, säger Christer Bergström.

Flytande hus

Aquavillas affärsidé är flytande hus. I dag har företaget byggt åtta hus som ligger vid Pampas Marina i Stockholm.

Målet är att fabriken i Västervik ska kunna producera ett hus i veckan när man kommit upp i full kapacitet.

Den skarpögde såg ett av husen i upplösningen av TV-deckaren Misterioso i julas. Då utspelades ett gisslandrama i en Aquavilla.

Den skeptiske kan undra hur husen ska tåla utsattheten till sjöss. Enligt grundaren Christer Bergström ska husen tåla extremt väder, inklusive ett isläge som motsvarar Bottenviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om