?Är detta verkligen den bästa lösningen??

Västervik2005-01-18 00:25
Majoriteten av de 44 anställda på sjukhusköket i Västervik är skeptiska till att tillagade luncher och kvällsmål varje förmiddag ska köras 14 mil från Kalmar till Västervik.
? Det ena efter det andra försvinner från Västervik. Det är synd. Är det meningen att vi inte ska ha något alls kvar här i Västervik, frågar sig Elisabeth Möller som arbetat i produktionsköket i 25 år. Även många av hennes kolleger har jobbat i 20 år.

? Hur blir smaken på de varmrätter som tillagats en halv dag innan den serveras? Det vore väl bättre att landstinget och kommunen går ihop om sin matproduktion här i Västervik, säger en annan anställd.
Enligt den externa utredaren, Storköksplanerarna, blir även den dagliga mattransporten från Kalmar till Västervik billigare än dagens alla korta transporter mellan köket på Norra sjukhusområdet och Västerviks sjukhus.

I dag producerar storköket på Norra sjukhusområdet drygt 850 matportioner per dag, fördelade på frukost-, middags- och kvällsmål årets alla dagar.
Mottagare är 16 avdelningar på Västerviks sjukhus. Därtill levereras mat till Tjustgården, Annagården, Topasen, Dagcenter, Hantverkshuset, Fridkulla och Rosavilla inom Västerviks kommun. Mat lagas även till kostenhetens två restauranger. I dag lagas faktiskt lite mera mat för kommunen än åt landstinget.

Enligt det nya systemet ska maten distribueras till Oskarshamn och Västervik i transportvagnar i lastbilar med kylt utrymme. Vid framkomsten omlastas på sjukhusen maten till avdelningsvagnar, varefter de levereras till respektive avdelning.
Efter 45 minuters uppvärmning på avdelning är maten sedan färdig att servera.

Totalkostnaden för de investeringar som måste till innan sjukhusköket i Kalmar kan leverera all mat är beräknad till 21,5 miljoner kronor. Den siffran ska jämföras med den årliga besparingspotentialen på 20 miljoner kronor. Redan efter ett år skulle alltså den årliga vinsten bli 20 miljoner.

? Det som ligger oss i fatet är dagens dyrare transporter, samt att de flesta sjukhusavdelningar i.dag vill ha maten färdig på brickor, säger Susanne Calmunger, styrelseledamot för Kommunals sektion 16 i Kalmar län.
? Maten blir däremot definitivt inte godare eller bättre för att den kommer från Kalmar. Vi får ofta brev från sjukhuspatienter som hyllar maten hos oss sedan de har legat på Västerviks sjukhus. De har då legat på andra sjukhus tidigare.

En annan faktor som är till nackdel för Västerviksköket är lokalhyran på fyra miljoner kronor om året.
? Förut var hyran landstingets bekymmer. I.dag är den enbart kostenhetens problem. Nu är det vi som kostar så mycket, säger Susanne Calmunger som hoppas att de ansvariga politikerna besinnar sig under de år det tar att bygga om sjukhusköket i Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om