"Är examensdagen en undervisningsdag?"

Eleverna på Östra Akademien har två skoldagar mer under läsåret än kamraterna på Västerviks gymnasium, men båda skolorna hävdar att de har 178 undervisningsdagar.

Svante Petersson.

Svante Petersson.

Foto:

Västervik2006-03-15 00:25
178 dagar. Så många dagar under ett läsår ska en gymnasist få undervisning enligt gymnasieförordningen.
Går man på samhällsprogrammet har man under de tre åren rätt till 2 180 timmars undervisning.
Svante Petersson, rektor på Östra Akademien, har i några frågor till kommunen ifrågasatt om Västerviks gymnasium verkligen följer de rekommendationerna.
- Våra elever har 178 undervisningsdagar. Vi delar gärna med oss av vår planering, skriver gymnasiechefen Staffan Erlandsson i ett svar.

När det gäller antalet timmar på samhällsprogrammet så minns Svante Petersson från sin tid som lärare på Västerviks gymnasium att skolan inte levde upp till lagens krav.
Det bekräftas av gymnasiechefen Staffan Erlandsson.
- När rektorn Christer Lundh tillträdde 2003 upptäckte han en brist i timutlägget. Det korrigerades genast. Alla elever har sedan dess fått minst sin garanterade undervisningstid.

Svante Petersson säger till VT att han tänker anta gymnasiets erbjudande att närmare studera upplägget både när det gäller läsårets omfattning och timutlägget.
- Mina elever undrar ju varför de måste gå två dagar mer än de på Västerviks gymnasium, och jag måste vara noggrann med att vår undervisning följer skollagen för att vi ska vara godkänd som friskola. Har Västerviks gymnasium färre än 178 undervisningsdagar bryter man mot skollagen.

En förklaring till att båda skolorna hävdar att de har 178 skoldagar, samtidigt som det ändå skiljer två dagar åt, kan vara att de har olika åsikt om vad som är en undervisningsdag.
- Jag tror att Västerviks gymnasium räknar med examensdagen, men då sker ju ingen undervisning. Då går inte ettorna och tvåorna ens i skolan, säger Svante Petersson.

I brevet som är ställt till skolchefen Lena Karlberg, och de två ledande politikerna Mats Hugosson (c) och Harald Hjalmarsson (m) framför Svante Petersson också att han vill ha lika villkor för de två gymnasieskolorna när det gäller informationen till högstadieleever.
- Alla kommunens högstadieelever får besöka Västerviks gymnasium. Besöken är obligatoriska. Vi vill också ta emot eleverna, men då är besöken frivilliga. Det gör att vi får inte chans att möta lika många elever som gymnasiet, säger Svante Petersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om