Arbetar aktivt för att motverka diskriminering

Hos Västerviks största arbetsgivare, kommunen, arbetar de aktivt för att minimera risken för diskriminering genom det man kallar för kompetensbaserande rekrytering.

Marie Halldén och Cecilia Hedlund berättar om kommunens rekryteringsverktyg för att motverka diskriminering.

Marie Halldén och Cecilia Hedlund berättar om kommunens rekryteringsverktyg för att motverka diskriminering.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-01-30 04:05

För några veckor sedan berättade VT om diskrimineringen av äldre på arbetsmarknaden. Vi intervjuade arbetssökande som hade den bestämda uppfattningen att de sållats bort i ansökningsprocesser på grund av att de var i övre medelåldern. Även arbetsförmedlingen bekräftade att diskriminering av äldre på arbetsmarknaden är ett problem som de var medvetna om.

HR-konsulterna på Västerviks kommun känner för egen del inte igen sig i arbetsförmedlingens beskrivning. Deras uppfattning är att de inte diskriminerar någon på grund av vare sig ålder, kön eller etnicitet.

På HR-avdelningen (personalavdelning) så arbetar man sedan april förra året med ett rekryteringsverktyg kallat Kompetensstyrande rekrytering. Där är det just kompetens som står i fokus under hela processen. Allt från utannonsering av själva jobbet till anställningsintervju och anställning.

– Ålder står aldrig i fokus. Vi är tydliga med att kravspecificera varje tjänst som behöver tillsättas och den håller vi oss till under hela processen, berättar Cecilia Hedlund, HR-konsulent.

Kollegan Marie Halldén fortsätter:

– Ett exempel är hur vi genomför anställningsintervjuer. Alla får samma upplägg, samma frågor, samma tid avsatt och de sker i samma avslappnande miljö. När man träffar oss inför ett nytt arbete så ska alla helt enkelt få samma upplevelse och samma förutsättningar.

De menar att systemet genomsyrar processen hela vägen till närmaste chef som sedan anställer personen.

Men den chefen kan välja vilken person den vill förutsatt att den har rätt kompetens. Hur vet ni då att äldre som sökt inte blir diskriminerade?

– Därför att ålder aldrig stått i fokus vare sig i kravspecifikationen eller i samband med att vi kallar till intervjuer. Följer man verktyget blir ålder irrelevant, konstaterar Cecilia Hedlund.

Många av de jobb som kommunen utlyser är kvalificerade yrken där lagen kräver att man har en viss kompetens, det kan handla om socionomer, psykologer eller andra akademiska och legitimationskrävande yrken. Där är snarare problemet att de får in för få ansökningar.

– Vi står inför stora pensionsavgångar och samtidigt en hög brist inom många yrken. Vi ser framförallt ett stort problem på lärarsidan och andra yrken inom vård och omsorg, säger Cecilia Hedlund.

Flera arbetsgivare, landstinget bland andra, undersöker just nu möjlighet att ta vara på den kompetens många flyktingar har som kommer hit. Hur kan ni arbeta för att ta vara på den?

– Vi har ett projekt inom socialförvaltningen där nyanlända kan söka praktik och på så sätt fångar vi upp deras kompetens, men vi kan absolut göra mer. Dels behöver vi starta fler projekt och vara lyhörda över de människor som kommer hit, jag är övertygad om att vi kommer ha stor nytta av många av de som kommer hit, säger Marie Halldén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om