När P4 Kalmar kartlade länets kommuners arbete mot hedersvåld skrev de att Västerviks kommun saknar både handlingsplan och riktlinjer. Kommunen har dock riktlinjer för våld i nära relationer och där ingår hedersvåld.
Christina Nordström, individ- och familjeomsorgschef i Västerviks kommun, säger att riktlinjerna är från 2009 och att man just nu ser över dem. Hon tog kontakt med kommunens avdelning för arbete och kompetens, samt integration, och ska tillsammans med arbetsmarknadschefen Elisabeth Johansson se över arbetet. Förhoppningen är att de nya riktlinjerna ska bli klara till december.
– Det vi vill se är hur vi ska arbeta mot det och om det behövs mer resurser än vad vi har i dag, säger Christina Nordström.
Kommunen har vissa medarbetare som utbildats i hedersrelaterat våld.
– Vi måste se över om mer kompetens behövs. Ju mer man jobbar med det, ju vanare blir man och ju tryggare blir man i bemötandet.
Det är också viktigt, säger hon, att kompetensen finns på fler ställen.
– Vi vet inte vem de (utsatta, reds. anm.) vänder sig till och det är viktigt att frågan inte försvinner.
Utredningar av hedersvåld ligger inte på lokalpolisens bord. Istället har man bildat en grupp i Skåne som ska fungera som säte för alla utredningar av hedersrelaterat våld i Polisområde Syd. Men samtliga poliser, även de här i Västervik, har en grundutbildning i hedersrelaterat våld, både från polishögskolan och från lokala utbildningar.
– Det är lite annorlunda arbete. Man måste ha djupa kunskaper i olika kulturer och det finns olika tillvägagångssätt. Ofta är både gärningsman och offer väldigt förtegna när det handlar om hedersrelaterat våld, säger Anders Pleijel, polischef i Västervik.