Ny statistik från arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten minskar i länet. Just nu ligger arbetslöshetssiffran på 7,3 procent vilket placerar vår region närmast riksgenomsnittet av Sveriges 21 län.
Inskrivningarna minskar
Under det senaste året har andelen inskrivna på arbetsförmedlingen i länet minskat från 7,6 procent till 7,3. I september månad var 8 220 personer inskrivna som arbetssökande, vilket är en minskning med 340 personer jämfört med samma period förra året. Enligt arbetsförmedlingen är det den växande arbetsmarknaden och en större efterfrågan på arbetskraft som ligger bakom minskningen. Det gynnar framförallt unga människor och människor med högre utbildning.
Även antalet personer som anmäler sig som arbetslösa för första gången minskar. Av de nyinskrivna i september var 240 personer unga (18 - 24 år). Det är en minskning med 14,7 procent jämfört med samma period i fjol.
Segregationen ökar
Samtidigt som den totala arbetslösheten minskar i Västervik och i länet ökar antalet arbetslösa som är födda utanför Europa. Den delen utgör nu 45 procent av länets arbetslösa. I människor räknat: drygt 3 000. Av dessa har cirka 50 procent endast grundskoleutbildning och en stor utmaning för arbetsförmedlingen och samhället i stort är att få ut dessa i arbete.
– Nyckeln för att dessa människor ska komma ut på arbetsmarknaden är att de ska lära sig svenska och sedan skaffa sig en gymnasial utbildning, säger Lars Borgemo, chef för arbetsförmedlingen i Västervik.
Språket nyckel
Borgemo är inte förvånad över att andelen utrikesfödda som är arbetslösa blir allt fler. Det är naturliga hinder som är orsaken till det.
– Inrikesfödda personer kommer så klart betydligt snabbare ut på arbetsmarknaden, det finns fler naturliga hinder för de som exempelvis måste lära sig svenska först. Kommunikation är A och O om man ska ut på arbetsmarknaden, det fungerar inte annars, säger han.
Klarar ni av att hantera trycket av utrikes födda som behöver komma ut på arbetsmarknaden?
– Vi har bra med resurser i länet för detta. Ambitionen är att försöka kombinera språkkurser, utbildning och praktik. Den här gruppen kommer säkert växa, men jag känner mig hoppfull, jag tycker vi klarar det här bra, säger Borgemo.