Arkåsen och Bruce får dela på miljöstipendium

För några år sedan kunde inte Västerviks kommun dela ut sitt pris på grund av bristande intresse. Nu har det vänt. I år får två personer - Henrik Arkåsen och Gunvald Bruce - dela på stipendiet.

Henrik Arkåsen får vara med och dela på kommunens miljöstipendium för hans missionerande om närproudcerad mat.

Henrik Arkåsen får vara med och dela på kommunens miljöstipendium för hans missionerande om närproudcerad mat.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-03-11 22:21
Henrik Arkåsen är kock, och har under året debuterat som kokboksförfattare med en bok fylld av ekologiska recept.Han har nominerats av Naturskyddsföreningen i Tjust som berömmer honom för hans arbete med att föra fram mat och dryck som är närproducerad.- Han gör det väldigt pedagogiskt och når ut med sitt budskap till ett stor antal människor, både lokalt och nationellt, sägs det i motiveringen.Är du en miljökämpe?
- Det låter så hårt, men jag försöker bry mig om miljön. När man är egenföretagare kan man ju påverka både i hemmet och på jobbet.Hur väcktes ditt intresse för närproducerad mat?
- Egentligen kan man säga att det började som ett intresse för kvalitet. När jag kom till Västervik 2002 var jag med på en mässa på Norra sjukhusområdet som hette "Det goda livet". Där började jag prata med några lokala matproducenter. Det visade sig att det fanns väldigt många häromkring.Blir det någon mer kokbok?
- Det skulle vara roligt. Allt kom inte med i den förra.Den andre stipendiaten Gunvald Bruce kan man också säga har varit bokaktuell. Han är en av eldsjälarna som deltagit i projektet Smålands Flora. Boken gavs ut under 2007, men bakom innehållet ligger decennier av inventeringsarbete. Startskottet gick 1979.- Förutom arbetet utomhus med inventering av floran, så har han vid sitt skrivbord organiserat inventeringen, sammanställt resultat och läst manus, skrivs det i motiveringen.Hur många timmar har du lagt ner på inventeringen?
- Det vet jag inte. I bland har det blivit hela dagar, ibland fem minuter då och då, men det rör sig om tusentals timmar.Det botaniska intresset verkar alltid ha funnits där. Kanske föddes det vid barndomens skogsvandringar med pappan. Som tolvåring läste Gunvald Bruce Naturskyddsföreningens årsböcker som fanns på läroverket i Västervik.Gunvald Bruce berättar att den som vill ge sig ut på egna skogsvandringar bör ge akt på den förändring som pågått de senaste åren. I nätverket kring Smålandsflora har det kommit rapporter om hur många arter som hittills varit vanliga är på väg att försvinna i västra Småland. Det är en utveckling som han tror är på väg till våra trakter. Det finns redan lokala exempel:- För hundra år sedan plockade barnen i Hjorteds socken hundratals mosippor och smyckade skolan med till skolavslutningen. I dag är det inte säkert att det finns en enda lokal kvar i hela kommunen där det växer mosippor.Det som bekymrar honom är att utarmningen av antalet arter tycks fortgå i alla typer av biotoper från skuggiga områden, solstekta backar till grusåsar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om