Hela centrala Västervik är klassat som ett fornlämningsområde och Veronica kan när som helst beordra stopp i grävandet.
- Det är länsstyrelsen som bestämt att det här grävjobbet ska övervakas. Just där man nu gräver låg Gamlebyvikens strandlinje fram till slutet av 1600-talet. Det var först i början av 1700-talet man fyllde ut marken ytterligare en bit ut i vattnet, säger arkeolog Veronica Palm som just nu jobbar för Länsmuseet i Kalmar. Till vardags är hon biträdande chef för museet på Kulbacken i Västervik.
- Det är extra intressant att titta på det här gränslagret där man kan vänta sig finna olika träläggningar såsom strandskoningar, bryggor och så kallade kavelbroar. Det var plankor man förr lade ut som ett slags spångar för folk att gå på i leran i stället för modern stenläggning eller asfalt.
- Precis här intill har vi tidigare gjort fynd av medeltida keramik, trärester från båtar samt flera brandlager från de stora stadsbränderna genom åren. Därför finns potential i detta område att hitta de äldsta stadslämningarna från 1400-talets Västervik, när man på 1430-talet hade flyttat staden från Gamleby till dess nuvarande plats, säger Veronica Palm.
Hon tittar särskilt efter rester av husgrunder och tomter som ligger placerade lite snett och vint i förhållande till gatorna.
- Västerviks rätvinkliga stadsplan kom först i slutet av 1600-talet. Det är från tiden innan vi vill få lite mer kött på benen.
Veronica Palm berättar att medeltiden på den plats Västervik i dag ligger är ganska så okänd när det gäller arkeologiska spår.
Grävningarna på Hamngatan inleddes på måndagen och Veronica Palms övervakningsjobb kan förmodligen avslutas redan på tisdagskvällen. Än så länge har hon inte hittat något exceptionellt spännande.
- Det är mest griständer, djurskelettdelar, trasiga keramikprylar, matavfall och annat som använts som utfyllnadsmassor när man fyllde ut i Gamlebyviken.
I slutet av innevarande vecka ska Veronica vara med på Strömsgatan, vid en annan tre meter djup fjärrvärmegrävning. Det jobbet kan bli riktigt spännande.
Där var förr en begravningsplats som tros ha hört till ett medeltida kapell som fanns omnämnt redan på 1300-talet.
Vid tidigare grävningar vid kvarteret Kapellet på Strömsgatan har man påträffat åtskilliga människoben och -skelett i välbevarat skick.