Arne Dahl – om att få skrivkramp

Att skriva under pseudonym var ett sätt att komma bort från förväntningar och krav. Som Arne Dahl kunde kriminalförfattaren släppa på skrivkrampen.

Bokens Afton. Arne Dahl, eller Jan Arnald, har vänt blicken inåt i sin nya serie om utredarparet Berger och Blom.

Bokens Afton. Arne Dahl, eller Jan Arnald, har vänt blicken inåt i sin nya serie om utredarparet Berger och Blom.

Foto: Sara Arnald/pressbild

Västervik2017-10-17 13:00

VT fick en pratstund med författaren som har 17 kriminalromaner bakom sig och en 18:e på gång. Det verkar inte finnas några som helst hinder i skapandet, men så har det inte alltid varit. Det var efter att ha hamnat i skrivkramp som Jan Arnald började ge ut böcker under pseudonym. Han lekte med sitt efternamn och skapade Arne Dahl.

– Det var ett sätt att ta ett kliv bort från mig själv. Jag hade höga krav och allt skulle vara så rätt, bra och fantastiskt. Jag behövde ta mig därifrån på något sätt.

I Arne Dahl kunde han vila och börja på ett helt blankt papper, utan några förväntningar. Han kallar det för en ”klassisk författarposition”, nästan som att sitta isolerad i en grotta. Pseudonymen höll i fem år.

– Men jag är nöjd med att bli avslöjad. Rollen som anonym författare fungerade inte längre. Nu krävs det en hel del framträdanden och resor utomlands.

Deckarförfattandet började i slutet av 90-talet med serien om A-gruppen. De elva böckerna utspelar sig i Sverige kring millennieskiftet. A-gruppen har filmatiserats och sänts som tv-serie. Opcop, med fyra böcker, är den andra serien där läsaren får följa en hemlig specialenhet inriktad mot europeisk och global organiserad brottslighet. I den tredje och senaste serien har två böcker kommit ut; ”Utmarker” och ”Inland”. Där är det Berger och Blom, två svenska utredare, som måste lämna polisen och gå utanför lagen. En tredje bok är på gång.

– Ja, jag skriver på den för fullt och räknar med att vara klar till årsskiftet. Den kommer ut nästa år, säger Jan Arnald.

Opcopserien handlar om ekonomiska brott i globala nätverk. Brottslingarna kommer undan, många poliser är inblandade och handlingen studsar mellan olika platser. I böckerna om Berger och Blom är det annorlunda.

– Jag hade kommit till vägs ände med Opcop. Det gick inte att gå längre i den riktningen.

Jan Arnald ville utforska platser och människor på nära håll. Gå dit han inte varit tidigare. Han blev tvungen att krympa, täta till och göra mindre. Även hitta det mer allmängiltiga. Det är ganska vanliga människor som hamnar i extrema situationer, menar författaren.

– Ja, vi kliver in i två människors inre. Överraskningen blir på ett annat plan än i mina tidigare böcker. Det har blivit något helt annat. Jag har varit tvungen att kasta mina säkra kort.

Jan Arnald berättar att han, i och med de senaste två böckerna, skriver mer improviserat än tidigare.

– Det är ett sökande. Och det är bra för mig. Jag komponerar och skriver samtidigt kan man säga. Ett slags kontrollerat flöde.

Hur får du dina idéer?

– Jag fångar upp nya typer av brott, något som säger något om samtiden och där gränser överskrids. Det blir en hel del läsande av internationella medier om organiserad brottslighet. Jag försöker känna åt vilket håll vinden blåser.

A-gruppen har blivit filmatiserad. Hur involverad har du varit i det?

– Jag fick frågan om jag ville skriva manus, men det ville jag inte. Jag var ju klar med böckerna. Däremot var det viktigt för mig att det blev rätt skådespelare och jag satt med när de valdes ut.

Har du något skrivknep att dela med dig av?

– Strukturera din berättelse och ha den klar i stora drag innan du börjar skriva så du inte fastnar. Många författare har rutiner, men inte jag. Jag skriver när tillfälle ges. Det kan vara på tåget eller när jag väntar någonstans.

Arne Dahl/Jan Arnald gästar Bokens afton den 8 november på Västerviks Teater och konferens. Då kommer även Kristin Kaspersen, Per Schlingmann och Josefin Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om