Ät dig smal

Stekt Àgg och bacon till frukost, kokt fisk till lunch och en köttbit med en matsked bearnaisesÄs till kvÀllen. Inte lÄter det som en bantningskur - men det Àr just vad det Àr. Den kallas GI-metoden, och funkar, förutsatt att du stÄr ut.

Broccoli till fisken.
Foto: Karin Grip/Scanpix

Broccoli till fisken. Foto: Karin Grip/Scanpix

Foto: Karin Grip / SvD / SCANPIX

VĂ€stervik2009-01-03 00:06
Jobbar man som kock Àr det lÀtt att lÀgga pÄ sig nÄgra kilon i takt med att Ären gÄr. Jag vet, för det var just den dÀr smygande viktökningen som drabbade mig. FrÄn att ha varit en cykelfantast kring 75-kilosstrÀcket för sÄ dÀr 30 Är sedan kom hojen att ersÀttas av bil och vikten att öka med nÄgot, eller nÄgra, kilo varje Är.I somras fick jag nog. Med 118 kilo slöhög pÄ vÄgen insÄg jag stundens allvar och bestÀmde mig för att ge det dÀr med GI, glykemiskt index, en Àrlig chans. I dag, fem mÄnader senare, har jag tappat nÀra nog 20 kilo, mÄr betydligt bÀttre och har till och med köpt en riktig cykel att svettas bort ytterligare nÄgra kilo pÄ nÀr vÄren vÀl kommer.Hur funkar dÄ det dÀr med GI? Innan jag hade testat var jag minst sagt tveksam till metoden. Du fÄr Àta fett, om Àn inte frossa i det, men allt som innehÄller kolhydrater Àr bannlyst. DÀrmed Àr det tack och adjö till potatis, allt bröd (hÀr kan saknaden bli stor), ris, pasta, socker, alkohol och sötsaker. Du mÄste inledningsvis hÄlla ut tvÄ, tre dagar med lÀtt huvudvÀrk innan kroppen stÀller om sig för det nya livet.Normalt tar kroppen den lÀtta energin som den tillgodogör sig frÄn kolhydrater i det du Àter. FÄr den inga kolhydrater mÄste den leta energi nÄgon annanstans och dÄ hittar den det fett du lagt pÄ dig genom Ären. Men, att bryta ner fettet Àr en arbetsam process för kroppen, dÀrför föredrar den lÀtta kolhydrater i första hand. NÀr den vÀl stÀllt om sig rasar kilona förvÄnande snabbt och utgÄr man som i mitt fall frÄn en rejÀl övervikt kan man tappa upp mot fem kilo i mÄnaden. HÀr Àr nÄgra tips pÄ mat som du kan Àta samtidigt som kilona rasar.
Recept
Krabbkakor med blandade grönsakerFör 4 personer
200 g krabba eller krabbpinnar
400 g kapkummel eller gösfilé
1 tsk salt eller 1 msk fisksÄs
2 Àggvitor
1 msk finhackad chili
1 lime
rapsolja till stekning
Att Àta till:
Blandad sallad
Mager yoghurt smaksatt med rivet limeskal och fÀrsk ingefÀra
1. Kör fisk- och krabbkött i matberedare med kniven monterad. Det ska bli en ganska lÀt fÀrs.2. TillsÀtt Àggvitor, salt eller fisksÄs (finns i thaisortimentet i din butik) finhackad chili, det rivna skalet frÄn en lime samt saften den innehÄller. Arbeta samman hastigt och forma smÄ biffar.3. Stek krabbkakorna i olja, i ganska het panna, ett par minuter per sida. SjÀlv brukar jag steka yta i pannan och sedan lÄta krabbkakorna steka fÀrdigt nÄgra minuter i 175 graders ugn.Sotad fisk med broccoliFör 4 personer
600 g kapkummel eller hokifilé
2 msk kryddblandning för sotad fisk
1 msk smör
1 msk rapsolja + 1 msk stekningen
Att Àta till:
lÀttkokt broccoli
citron
1. Dela fisken i mindre bitar. SmĂ€lt smör och blanda med olja. Doppa fiskarna i fettet och krydda rikligt med kryddblandningen nedan. LĂ€gg de kryddade fiskarna i en ugnsfast form.2. VĂ€rm ugnen till 200 grader. Ugnsstek fisken cirka 15 minuter eller till den Ă€r helt genomstekt. Ät fisken med lĂ€ttkokt broccoli, citron och en blandad grönsallad.Kryddblandning för sotad fisk1 msk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 krm chilipulver
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar, finmald
1 krm stött timjan
1 krm stött oregano
Stöt örtkryddorna fint i mortel. Blanda örtkryddorna med övriga kryddor.Wokad kycklingFör 4 personer
500 g strimlat kycklingkött
1 pÄse wokgrönsaker, men se upp för morötter som ofta ingÄr till stor del. Egna wokgrönsaker Àr alltid sÀkrast. DÄ tar du rödlök, broccolibuketter, gurka, kinakÄl, tomat och zucchini som alla Àr fattiga pÄ kolhydrater.
1 chilifrukt
1 msk fisksÄs
1/2 dl vatten
1 msk fint riven ingefÀra
rapsolja
Att Àta till:
blandad sallad
1. Strimla kycklingkött och grönsaker. Eftersom det Àr mÄnga mjuka grönsaker i den egna wokblandningen försteks enbart köttet med finhackad chili i rapsolja. Dela en köttbit och kontrollera att det Àr genomstekt.2. TillsÀtt grönsaker och ingefÀra. VÀnd runt allt nÄgra gÄnger och avsluta med fisksÄs och en halv deciliter vatten.Servera kycklingwoken med blandad sallad.BigosFör 4 personer
500 g kött, gÀrna blandat flÀsk och kyckling
200 g rimmat sidflÀsk
500 g surkÄl
200 g kryddig, rökt korv
3 msk smör
1 gul lök
100 g fÀrska champinjoner
1 liter vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk mald kummin
salt och svartpeppar
1. SkÀr köttet i grytbitar med 2-3 centimeters sida. SkÀr sidflÀsket i smÄ tÀrningar. Dela korvarna i större bitar. Skala och hacka löken. Skiva svampen.2. Bryn kött, flÀsk och korv med smör i en rymlig stekgryta. NÀr köttet fÄtt fÀrg tillsÀtts löken och vÀrmen sÀnks. Löken ska inte stekas utan bara blankas av.3. TillsÀtt surkÄlen. Se till att den inte hamnar i grytan som en klump utan luckra upp den med ett par gafflar innan den Äker i grytan. VÀnd Àven ner svampen. TillsÀtt vatten, fond och kummin.4. LÄt grytan puttra 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. (TT Spektra)
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om