Återinför torsken på menyn

Svenska naturskyddsföreningens naturvårdschef Klas Hjelm ger i det senaste numret av Sveriges natur grönt ljus för att äta Östersjötorsk från det östra beståndet, det vill säga från våra trakter. Det skriver historikern och författaren Jan Selling i dagens debattartikel.

Torskfisket diskuteras i artikeln.          Foto: Scanpix

Torskfisket diskuteras i artikeln. Foto: Scanpix

Foto: SIMON PRICE

Västervik2008-12-22 00:06
Under den hetaste torskdebatten rådde förtvivlan vid Konsums fiskdisk: "har man torsk blir några förbannade, har man det inte är det andra som klagar".Fram till 80-talet en fisk bland andra. Så plötsligt - tack vare slumpartade, positiva miljöförändringar - exploderade beståndet. Tyvärr lyckades inte den tidens politiker enas om förvaltningen.Medan internationella förhandlare drog långbänk parkerade sig jättelika industrifiskare från flera länder och även från den svenska västkusten mitt i Östersjön och betade sakta men säkert ner beståndet. Ogynnsamma miljöförändringar - övergödning och minskande salthalt - gjorde sitt till, liksom en kraftigt ökande sälstam. Torsken har en lika hisnande karriär på tallriken som i havet: minkföda, brödföda, uttjatad skolmat, delikatess och så i dag - något närmast omoraliskt att stoppa i sig?Torsken är storpolitik. Miljöpartiet kom en gång in i riksdagen tack vare säldöden, vilken tvärtemot vad miljöpartisterna trodde inte var orsakad av miljöförstöring utan av virus. Nu satsar de gröna på att torskkrisen ska ge röster till Europaparlamentet genom vallokomotivet Isabella Lövin, som mer än någon annan har förordat en konsumentbojkott av torsken. Lövin fick stora journalistpriset för en bok (Tyst hav, 2007) som mycket ensidigt och kollektivt pekade ut yrkesfiskare som bovar.Bokens förtjänst är att den avslöjar maktspelet mellan EU-politiker och industrifiskets lobby. Men den har inte mycket med skärgårdsfiskarens småskaliga verklighet att göra. Tyvärr så vågade Lövin inte komma till Västerviks museum och diskutera när vi bjöd in henne till vår utställning om skärgårdsfiske.En gäst som faktiskt kom till vår utställning för att diskutera med lokala fiskare och allmänhet och som dessutom har förmågan att se helheten är Svenska naturskyddsföreningens naturvårdschef Klas Hjelm. I senaste numret av Sveriges natur ger han grönt ljus för att äta Östersjötorsk från det östra beståndet, det vill säga från våra trakter.Bakgrunden är att forskare bevisat en tydlig återhämtning av det östra beståndet, medan läget på västkusten fortfarande är kritiskt. Klas Hjelm tillhör en förening som inte kan beskyllas vara styrd av en fiskerilobby. Den som tvivlat på fiskeriverkets och regeringens klartecken borde nu kunna säga: det är ok att äta lagligt fångad Östersjö-torsk från det östra beståndet.Klas Hjelm pekar på motsägelsen mellan politik och miljöbudskap: ska vi ha ett fiske kvar måste den fisk som lagligen fångas få lov att säljas. Det måste känna befriande att höra för de skärgårdsfiskare som med all rätt varit frustrerade över politikens dubbla budskap: kustnära fiske skulle gynnas, men ingen skulle köpa fisken.Är fisken lokalt fångad borde det vara ett plus: fisken är färskare och miljöförstörande transporter har undvikits. Vet man dessutom att selektivt nätfiske innebär att fiskaren per hand lägger tillbaka varenda bifångad fisk i sjön kan man definitivt äta torsken med gott samvete. Det är inte skärgårdsfiskare som har rubbat balansen i Östersjön. Tvärtom står de för ett fiske som är det enda hållbara.Det är nu dags för Västerviks politiker och krögare att bekänna färg: vill ni ha kvar ett lokalt fiske, eller ska fisket bara finnas som turistattraktion på museum?Politiker har möjlighet att ta ställning för att återinföra korrekt fångad torsk (och annan lokal fisk) på kommunala serviceinrättningars menyer. Avgifterna för hälsoskyddskontroller hos småhandlande fiskare skulle åter kunna sänkas till skäliga nivåer. Kommunen kunde ta initiativ till en detaljerad ursprungsmärkning av närfångad fisk. Det skulle hjälpa kunder och personal vid stormarknadens fiskdisk - dagens beteckning "Nordostatlanten" kan betyda allt mellan Island och Finska viken. Krögare, som förespråkat gastronomisk bojkott av torsken kunde föregå med gott exempel. Kanske skulle Henrik Arkåsen bjuda Harald Hjalmarsson på kokt torsk med ägg- och persiljesås?
Debatt
Jan Selling är historiker och författare till boken "Så länge skutan kan gå. Möten med skärgårdens sista fiskare".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om