Att jobba är också en form av semester
Leo Müller från Köln i Tyskland arbetar på sin ledighet. Han reser runt i Europa och deltar som volontär i internationella arbetslag. Just nu finns han och flera andra volontärer på Träskeppsvarvet vid Casimirsborg i Gamleby.
Frivillig arbetskraft. Leo Müller från Köln i Tyskland ingår i den internationella grupp av volontärer som arbetar på Träskeppsvarvet vid Casimirsborg i Gamlebyviken. Här arbetar han med att gjuta ballast till skonaren Vega. FOTO: HANS BRANDIN
Foto: Fotograf saknas!
- Jag vill arbeta med kroppen och samtidigt göra en insats för en god sak, ett projekt som annars kunde bli svårt att genomföra. Att jobba är också en form av semester.
- Deltagarna betalar själva sin resa men får mat och uppehälle av den som vill ha arbete utfört, i det här fallet Träskeppsvarvet i Gamleby. Vi får också mycket roligt, som en utflykt med Linnéa.
Leo Müller står och slätar till gjutformar som fyllts med en mörk massa.
- Det är ballast till skonaren Vega som vi håller på att tillverka, berättar Leo Müller. Vi gjuter med cement som blandats med små bitar av järnmalm. Det är nästan dubbelt så tungt som betong ändå måste vi forma 3 000 stycken för att komma upp i 60 ton som krävs för att hålla Vega rätt i sjön.
Ballasten är formad så att de undre lagren passar skrovets linjer. När all ballast är på plats så ska den förankras med järnbeslag innan durken spikas.
- Tidigare har jag varit i Belgien där jag hjälpte till att bygga en lekplats på ett vandrarhem. Jag var i Tjeckien och jobbade med ett utemuseum för historiska hus. I Skottland renoverade vi ett hus som ska användas för rekreation av storstadsbor och i Estland var jag med om att restaurera en liten bit av ett historiskt slott nära havet.
Men det gäller inte bara att bygga upp. Ibland handlar det om att utrota.
- På Irland var det ett märkligt projekt, berättar Leo Müller. Där gällde det att utrota rhododendron för att hjälpa en ekskog att överleva. Jag har också arbetat på hemmaplan i Mecklenburg Vorpommern där vi byggde stängsel och svinhus på en gård. Det är roligt att jobba så här, man träffar folk från hela världen och får många vänner och vänskap som brukar hålla länge.
De andra deltagarna i den volontärgrupp som finns i Gamleby nu är Fabio Sperolini, italienare från Schweiz, Jeff Lawson, Maine, USA, Olga Lysikhina, Jekaterinenburg, Ryssland och Peter van Wonderen, Nederländerna.
Internationella Arbetslag
IAL är en fredsförening som arrangerar internationella volontärläger i Sverige och förmedlar volontärer till volontärläger utomlands. IAL:s grundtanke är att när människor lever och arbetar tillsammans med ett projekt bryts barriärer ned och förståelsen ökar. På detta praktiska och jordnära sätt vill IAL verka för fred och internationell solidaritet. Ett volontärläger är i sig en övning i demokrati och samarbete som ofta leder till nära vänskap. Samtidigt gör volontären en viktig insats för ett ideellt projekt som inte skulle kunna genomföras utan frivilligt arbete. IAL är den svenska grenen av SCI - Service Civil International.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!