Att samla växter gör livet vackrare

Jacqueline Schriefers första möte med örter var när hon bestämde sig för att göra bröstkarameller på spetsgroblad under uppväxten i Tyskland. Hon minns än i dag det misslyckade försöket.

Foto:

Västervik2008-06-08 09:18
- Smeten blev hård som sten och satt fast i kastrullen, skrattar hon.Nu, många år senare, har hon hunnit skaffa sig goda kunskaper och även hållit i flertalet kurser i ämnet. Hemma på vinden i Tyllinge torkar hon växter som sedan packas i papperskassar för senare användning.För Jacqueline Schriefer är plockandet av växter ett stort intresse.- Människan har alltid levt i samklang med naturen, men sättet som vi lever på i dag gör att vi kommer bort från naturen. Personligen trivs jag med att ta tillvara på det som växer i skog och mark. Det gör livet vackrare.Sedan 1980 bor hon i Sverige, hon har fyra vuxna barn och arbetar till vardags som undersköterska.Att bo på landet är något hon trivs med. Stadsmiljöer är inga idealiska växtinsamlingsplatser, men när vi börjar prata om alm nämner Jacqueline Schriefer om att det växer almar i Stadsparken i Västervik.- Almfrön går att tillreda som tsatsiki eller ha i sallad. De smakar som gurka och har en lätt nötsmak.Lätt att känna igen är rönnen vars blad är mycket proteinrika och goda att ha i sallad. De har en kärv nötaktig smak, enligt Jacqueline Schriefer.Växterna är godast tidigt på säsongen men går att plocka även senare. Vissa växter, exempelvis nässlor, växer upp igen och kan skördas flera gånger under sommaren.Själv har hon plockat halvdåliga tussilagoblad så sent som i november.- Jag minns när barnen hade hosta och mitt förråd med tussilagoblad tog slut. Då gick jag ut och plockade trots att det nästan var vinter.Ett annat hälsoknep som Jacqueline Schriefer har är infrysta rönnbär.- Rönnbären är rika på antioxidanter och jag försöker vara duktig och äta några stycken då och då.
Det här kan du använda
Sallad: Smultronblad, maskrosblad, almblad, spansk körvel (smakar anis), kirskål, ängssyra, rönnbärsblad, daggkåpa, rölleka.Örtte: Nässlor, maskrosblad, rölleka, daggkåpa, gullviva, småborre, hallonblad, björnbärsblad, mynta, rödklöverblommor, oregano, timjan, tussilago, björkblad, åkerfräken, rallarros, kronblad av nyponros, lindblommor, nypon (även bruna fjolårsnypon), fläderblommor, fläderbär, spetsgroblad, granskott.Dekorera glass, efterrätter, dryck och sallader med blomblad av maskros, tusensköna, styvmorsviol, gullviva, daggkåpeblommor, rödklöverblommor, kronblad av ros. Kandera stjälkar av spansk körvel och ät till glass.Maskrosblommor går att steka med hackad lök och curry. Det går också att göra saft och sorbet av söndersmulade blomblad samt kaffe på maskrosrötter.Gör saft på björkblad och använd samma recept som till flädersaft.Gör gelé av rönnbär: blanda tre delar päron och två delar rönn. Luft- eller ugnstorkade rönnbär förlorar surheten och kan ätas som godis eller blandas i soppor och grytor, även vilträtter.Frys in blommor i iskuber. Som sugrör till sommardrinken kan du använda ett sköljt maskrosskaft.Glöm inte att skölja växterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om