Avdelningar kan lämnas obemannade

Även i framtiden kan avdelningar i äldreomsorgen tillfälligt lämnas obemannade på natten.
Däremot sätter kommunen in andra insatser för att de boende ska kunna känna sig trygga.

Västervik2011-03-31 17:43

Det var efter oanmälda besök i höstas som Socialstyrelsen riktade kritik mot hur nattbemanningen på Gertrudsgården i Västervik och Edshöjden i Edsbruk fungerade:

- Bemanningen är inte tillräcklig för att tillgodose de boendes trygghet och säkerhet, löd omdömet i båda fallen.

På Edshöjden finns två enheter i samma våningsplan. Nattetid är varje enhet bemannad med en personal. Skulle något hända på den ena enheten som kräver insats från två personer, så lämnas den andra enheten obevakad. Tidigare var dörren till den enheten dessutom låst.

I princip rådde samma förhållanden på Gertrudsgården, men där fick man även kritik för att boende låstes in i sina lägenheter över natten utan att det stod klart att de lämnat samtycke till det.

I ett svar till socialstyrelsen berättar Västerviks kommun om de förändringar som gjorts sedan inspektionen:

I Edsbruk har schemat gjorts om så att dagpersonalen finns kvar längre. Det finns en och en halv timmes överlapp mellan natt- och dagpersonalen. Morgonarbetet har förändrats så att personal inte ska behöva springa så mycket mellan enheterna. Nattetid kommer man inte att ha dörren mellan enheterna låst. Det betyder att lämnas en enhet obemannad kan de boende komma över till den enhet där det finns personal.

På Gertrudsgården ska rutinerna skärpas när det gäller tvångsåtgärder som inlåsning. Även där lämnas dörrarna mellan enheterna olåsta. Man hänvisar också till det larmsystem som finns till för de boendes trygghet.

Däremot utökas inte bemanningen nattetid.

- Sedan tidigare finns möjligheten att sätta in extrapersonal nattetid under perioder då det är oroligt, säger socialchefen.

Skulle ett akutläge uppstå på ett äldreboende finns det också en jourlista med personal som kan ringas in.

Socialstyrelsen besökte bara två äldreboende i kommunen, men förhållandena är likadana på fler håll.

- När vi har diskuterat kritiken från Socialstyrelsen har äldreomsorgen i hela kommunen varit involverad, inte bara de två boende som Socialstyrelsen inspekterat, säger Angelica Katsanidou (S), andre vice ordförande i socialnämnden.

Detta har hänt

Natten mellan den 8 och 9 november dök Socialstyrelsens inspektörer upp oanmälda på Gertrudsgården i Västervik och Edshöjden i Edsbruk. Upphovet var ett reportage i SVT:s Uppdrag Granskning. Där skildrades brister i bemanning och förhållanden nattetid på en demensavdelning i Piteå.

I Pietåfallet lämnades en avdelning med åtta dementa helt obemannad över natten. Personal fanns i äldreboendets intilliggande avdelningar. Man förlitade sig på att låsta dörrar och larm skulle räcka för de boendes säkerhet.

För att få en bild av hur läget var i äldreomsorgen i resten av landet slog Socialstyrelsen till på äldreboenden över hela Sverige, varav två boenden i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om