Avfallssorteringen allt bättre men ibland behövs sopspanare

Vi blir allt duktigare på att sortera våra tidningar och förpackningar. Men fortfarande stoppar många fel sorts förpackningar i de olika behållarna på återvinningsstationerna, vilket leder till ökade kostnader i hanteringen.

Återvinning. Vi svenskar blir allt bättre på att sopsortera. Nästan alla glasförpackningar som säljs återvinns och även tidningar och kartonger är vinnare i återvinningsstatistiken.                                                                                                                                                                                                   Foto: Scanpix/Arkiv

Återvinning. Vi svenskar blir allt bättre på att sopsortera. Nästan alla glasförpackningar som säljs återvinns och även tidningar och kartonger är vinnare i återvinningsstatistiken. Foto: Scanpix/Arkiv

Foto:

Västervik2006-01-21 00:25
Det finns 6 000 återvinningsstationer spridda över hela landet. Hit vallfärdar privatpersoner överlastade med uttjänta förpackningar och tidningar.
- Det kanske vanligaste felet många gör är att de stoppar kuvert i tidningsinsamlingen. Klistret och eventuella fönster i kuverten gör att det blir störningar i återvinningsprocessen. Maskinerna klibbar helt enkelt igen av de här materialen, säger Åsa Sohlén på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, men tillägger att det sker en viss eftersortering där det mesta av kuverten plockas bort.

Ett annat vanligt fel som många gör är att de slänger andra saker än förpackningar i behållarna på återvinningsstationerna.
- Inte sällan finns det stekpannor i metallinsamlingen och trasiga plastleksaker eller durkslag bland hårdplasten. Många tycks resonera metall som metall eller plast som plast, men tyvärr är det inte så enkelt. Dessutom kan de främmande produkterna innehålla restprodukter som vi inte vill ha in i återvinningskedjan.
- Men det finns även en ekonomisk sida av det hela. Återvinningen finansieras av förpackningsindustrin som har ett producentansvar att ta hand om de uttjänta förpackningar de tillverkat. Då kan vi inte även ta hand om annat avfall också, säger Åsa Sohlén.

I den mån man hittar andra plastföremål än förpackningar sorteras dessa ut och går till förbränning i något fjärrvärmeverk.
Hushållens mjuka plastförpackningar återvinns genom förbränning och blir i huvudsak till fjärrvärme. I vissa kommuner, där de vanliga hushållssoporna går till förbränning, finns det därför inga behållare för de mjuka plastförpackningarna.
Hårda plastförpackningar som återvinns kan användas till bland annat nya rör, plank eller utemöbler. Pappersförpackningar återvinns till nya kartonger eller till ytskikt på gipsskivor medan glaset blir till nya flaskor eller glasull för isolering.
Under de senare åren har det tillkommit en hel del ölburkar som privatimporterats och därmed egentligen inte hör hemma i systemet. Det som lämnas in tas dock om hand på samma sätt som alla andra metallförpackningar.

Förutom återvinningsstationerna som FTI organiserat för producenternas räkning för tidningar och förpackningar av plast, papper, glas och metall brukar det även finnas behållare för batterier och kläder som kommunen står för. Under de senaste åren har det blivit en hel del uppmärksamhet kring hur miljön ser ut omkring återvinningsstationerna. På många orter i landet har både privatpersoner och företag satt i system att dumpa vanliga sopor i anslutning till de olika behållarna.

- I vissa fall har det gått så långt att vi satt in speciella sopspanare. De här personerna är pensionerade poliser och har till uppgift att identifiera och polisanmäla dem som skräpar ned kring återvinningsstationerna. De ska inte göra egna ingripanden. Vi har ett 20-tal spanare som jobbar under ledning av en före detta överåklagare, detta i syfte för att övervakningen ska ske på ett rättsäkert och objektivt sätt.

Sopspanarna har inte bara en övervakande uppgift utan finns ibland synliga på stationen för att visa de som lämnar sina förpackningar hur de ska sortera dem.
- Det behövs en hel del fortlöpande upplysning. Sedan årskiftet ligger informationsansvaret på kommunerna, vilket vi tycker är en bra lösning. De kan lättare anpassa sina informationsinsatser till det lokala behovet.
FTI
FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, ersatte vid årsskiftet 2005 bolaget Förpackningsinsamlingen. Ägare till FTI är de fyra materialbolagen Plastkretsen, Metallkretsen, Returkartong och Pressretur. Dessutom finns Svensk Glasåtervinning med genom ett avtalat samarbete som innebär att de är representerade i FTI:s styrelse och deltar i bolagets utformning. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om