Platsen för talet kan ses som symbolisk. Håkan Juholt valde säkert Flanaden för att det är det folkliga hjärtat i Oskarshamn. En före detta gågata som glasats in till en galleria. På ena sidan bank, några butiker och ett konditori, på den andra Domus. Ett av två kvarvarande varuhus av det som en gång var folkrörelsens varuhuskedja.
Resultatet är att det är inte bara journalister som kommer till presskonferensen, utan hundratals nyfikna.
Helt klart valde Juholt platsen för att det är det här som är hans hemmaplan, det är i Oskarshamn allt började. När han kommer fram till podiet är det knappt vi ser honom i folkmassan, men han mötts av en lång applåd och visslingar.
Så börjar han sitt tal. Han deklarerar att han föddes som socialdemokrat, och kommer att dö som socialdemokrat. Han berättar om hur stolt och glad han blev när han erbjöds jobbet som socialdemokraternas partiledare.
- Jag bad inte om det, jag erbjöds det, betonar han.
Han berättar om sina tio månader som partiledare, där han medger misstag.
- Hur stora de var får forskarna reda ut i efterhand.
Men han säger också att han under hela tiden känt ett starkt stöd internt i partiet. Samtidigt konstaterar han att den nystart för socialdemokraterna som han var tillsatt att genomföra den har kommit av sig de sista månaderna.
- Mot den här bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna. Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både socialdemokratin och Sverige behöver.
Orden möts av "nej"-rop från publiken. Håkan Juholt avrundar talet med att han kommer att ge sin efterträdare sitt helhjärtade stöd. Sedan är det slut. Juholt lämnar presskonferensen utan at ge tid för någon frågestund för journalisterna.
I publiken hörs besvikelse. Visserligen säger de flesta VT talar med att de förstått vad det var för budskap han skulle komma med, men när orden kom blev sorgen ändå stor.
- Jag har följt Håkan Juholt sedan han gick gymnasiet. Det är en genomärlig människa, säger Anna-Lisa Engström, som själv varit kommunpolitiker i Oskarshamn, en "generation innan Håkan Juholt".
Hon talar med oro om tillståndet i partiet, och hur hon tycker att avundssjuka fällt Juholt.
I sällskap med henne är Ann-Sofi Karlsson som är kritisk till mediernas roll. Hon tycker att de varit alldeles för drivande.
- De har blivit en deltagare, istället för en granskare av demokratin.
Bo Lund, som inte bor så långt från Juholt i Oskarshamn, och brukar morsa på honom när de möts på gatan, känner ilska.
- Han har utsatts för en häxjakt!
Han berättar att han trodde på Juholt, inte var för att de kommer från samma stad, utan för att han tyckte att Håkan Juholt till skillnad från de två senaste företrädarna på partiledarposten var en äkta socialdemokrat.
Utanför konditoriet står Stefan Windh, företagare och socialdemokratisk kommunpolitiker. Han berättar om hur det var att vara ny i Oskarshamnspolitiken.
- Man fick snabbt ett förtroende för Håkan. Han hade en unik förmåga att alltid se människor. Sågs man på stan kom han alltid fram och pratade. Det gav honom ett jättestort nätverk. Jag tror att hade han bara fått chansen så hade han blivit en stor svensk politiker.
Han tycker att den senaste tiden med interna intriger, utspel och smutskastning har varit sorglig.
- Det är sådant man sett i USA och England.
Har det kommit till Sverige nu?
- Hoppas inte. Där måste man ge andra partier en eloge. Det är inte de som har kommit med angreppen, de har kommit från socialdemokraterna och medierna.
Vi pratar om valet av plats för presskonferensen. Windh tycker att den var självklar.
- Vill man tillkännage ett livsavgörande beslut vill man nog göra det bland vänner.