Avgiften till EU ska minskas med hälften

Västervik2006-08-18 00:25
I lördags inledde partiledaren Nils Lundgren och de 130 riksdagskandidaterna Junilistans första riksdagskampanj med tal och broschyrutdelning, bland annat i Kalmar län.
Reaktionerna uteblev inte: "Kan ni göra något? Kommer ni in i riksdagen? Ni har svikit! Det här har jag längtat efter länge!" Några tycker att valet nu är det svåraste de någonsin stått inför.
Det finns såväl en politikertrötthet - politiker lovar så mycket - som en vilja hos många till förbättringar i samhället. Många är missnöjda med EU. Vad kan vi svara på alla dessa frågor och funderingar?
Om vi kommer in i riksdagen kan troligtvis ingen regering, varken alliansens eller vänsterblockets, bildas utan stöd från Junilistan. Ett modest krav från oss blir att vi vill ha en folkomröstning om EU:s konstitution (grundlag) om frågan aktualiseras under mandatperioden.

För att komma in i riksdagen bör det ske en positiv trend i opinionsundersökningar. Med hjälp av 3000 sympatisörer kommer vi att fortsätta att synas på gator och torg fram till valdagen. Vi kommer själva att lägga ut våra valsedlar i alla landets lokaler där man får rösta.
Vi har en budget på en och en halv miljon, jämfört med sverigedemokraternas sju miljoner och vänsterblockets 70 miljoner och 65 000 valarbetare för att inte tala om alliansens 110 miljoner och 25 000 valarbetare.

På vilket sätt vi skulle ha svikit är svårt att förstå. Junilistan är för EU, särskilt då den inre marknaden med fri rörlighet av människor, arbete, tjänster och kapital. Vi måste hjälpas åt för att få en bättre miljö, men Junilistan tycker att länder som vill gå före skall få göra det.
Junilistan hymlar inte med att vi är det mest EU-kritiska partiet. Vi vill föra makt tillbaka från Bryssel till Stockholm och makt från riksdag till kommunerna. Det är inte rimligt att kommunerna till 90 procent endast levererar vad Bryssel och Stockholm beslutat. Makten till folket - där de bor!
Junimötet antog enhälligt ett förslag från mig, att om ett land vill lämna EU skall det få det. Vi är tyvärr inte beslutande i frågan, men vi kommer att arbeta för en lagändring.

Vi vill minska vår medlemsavgift till EU med 50 procent och då kan vi halvera fastighetsskatten, om vi skulle vilja. Alternativt kan vi höja garantipensionen eller hjälpa de äldre till billigare tandvård, eller höja barnbidragen eller införa vårdnadsbidrag. Varje land måste betala sina egna kostnader för jordbrukspolitiken och att strukturfonderna bara används för att stödja de fattigaste ländernas infrastruktur.
Årets viktigaste valfråga är riktiga jobb åt alla, inte plusjobb över valdagen. Hur vill Junilistan göra detta? Genom att stödja småföretagen på det sätt de själva vill bli stödda. Vi har samma program i den frågan.

Inget annat parti går småföretagen så till mötes som Junilistan. Är vi småborgare? Det handlar inte om det. Syftet är att skapa flera jobb. Storföretag som effektiviserar gör lika mycket jobb med färre antal människor anställda. Den offentliga sektorn kan inte anställa flera än som privatanställs (läs hos småföretagen) för att bära kostnaderna för de offentligt anställda. Junilistan har ett mycket bra program och det är värt att stödja.
Debatt
Christian Oscarson, Hultsfred, är riksdagskandidat för Junilistan i Kalmar län. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om