Avhoppare siktar på politisk comeback

Avhoppade moderata landstingrådet Peter Johansson ångrar inte beslutet att lämna den politiska hetluften. Nu är han tillbaka i sitt yrke som sjuksköterska på Västerviks sjukhus, men intresset för politik finns fortfarande kvar.

Foto: MATILDA AHL Saknar inte landstingspolitiken. Priset för att vara landstingspolitiker blev för högt för Peter Johansson. Efter hotfulla samtal och trakasserier valde han att hoppa av sitt uppdrag. Han anser att det är en beklaglig utveckling när politiker skräms till tystnad, men han ångrar inte sitt beslut.

Foto: MATILDA AHL Saknar inte landstingspolitiken. Priset för att vara landstingspolitiker blev för högt för Peter Johansson. Efter hotfulla samtal och trakasserier valde han att hoppa av sitt uppdrag. Han anser att det är en beklaglig utveckling när politiker skräms till tystnad, men han ångrar inte sitt beslut.

Foto:

Västervik2005-05-03 00:25
- Det var jätteroligt att komma tillbaka till jobbet igen. Jag känner en helt annan harmoni och det är roligt att träffa patienter, anhöriga och dela deras glädje och sorg. Att vara landstingsråd var inte värt den prislapp jag fick betala, säger Peter Johansson.
Det höga pris Peter Johansson syftar på var de upprepade hot som riktades mot honom och hans familj. Efter ett halvår med anonyma telefonsamtal och förstörd egendom fick han nog i november 2004. Då hade han varit landstingsråd med ansvar för sjukvård- och hälsofrågor i tre år.
- Efter diskussionerna om att lägga ner BB i Västervik eskalerade telefonsamtalen. Min familj fick ta smällen eftersom jag själv aldrig var hemma. Efter en tids fundering fattade jag beslutet att lämna mitt uppdrag.

Sedan några månader är han tillbaka på sin tjänst som sjuksköterska på intensivvårdsavdelning 4 på Västerviks sjukhus. Efter en tid av inskolning börjar rutinerna nu att infinna sig.
- Den medicinska utvecklingen har gått framåt, men handgreppen sitter i när det gäller att ta blodprov, sätta nål, kateter och liknande uppgifter. Däremot har många läkemedel bytts ut, så det är jag och FASS som springer omkring på avdelningen.

Landstingspolitik diskuteras inte under fikarasterna på avdelningen, däremot pratar man mycket om vårdkvalitet.
- Det finns mycket tankar om vårdkvalitet ute i verksamheterna, och det är min förhoppning att politikerna blir tydliga med att se detta som ett prioriterat område.
När han nu tagit klivet från politiker till sjuksköterska ser han även konsekvenserna av det ekonomiska stålbad som han och övriga politiker beslutat att genomföra.
- Det är betydligt tuffare nu. Jag märker besparingarna genom att det har blivit ett snabbare tempo, och ett större in- och utflöde av patienter. Vi försöker lösa detta så att inte patienterna märker av det, men visst har vårdtiderna blivit kortare.
Efter nära 200 miljoner kronor i besparingar är smärtgränsen nu nådd, tror Peter Johansson.
- Nu kan man inte göra mer besparingar, då riskerar man patientsäkerheten och kvaliteten på vården.

Han följer numera landstingspolitiken på avstånd och nöjer sig med att "muttra" hemma vid köksbordet. Men han har kvar sitt stora samhällsintresse, och nu har han mer tid åt att engagera sig i det lokala politiska livet. Sedan fem år tillbaka är han ordförande för moderaternas Västervikskrets, och nu siktar han på en plats i kommunfullmäktige efter valet 2006.
- Jag hoppas hamna på vår lista inför fullmäktigevalet, men det är för tidigt att säga vilken post som skulle kunna bli aktuell för mig. Det främsta målet är att behålla ett borgerligt styre med Harald Hjalmarsson som kommunalråd även efter valet.

Han vill fortsätta driva moderata hjärtefrågor som förbättrade kommunikationer, attraktivt boende och nya företag.
- Men jag brinner även för att förbättra kvaliteten på det som utförs i kommunen. Brister i kvalitet kostar pengar. Det är viktigt att tänka på kvalitet när det gäller service, oavsett om det gäller patienter eller kommuninvånare.
Han är inte bränd av sina erfarenheter från livet som landstingspolitiker.
- Det kan ju komma nya hot, men man kan bara hoppas att det inte ska bli så. Det är också en helt annan stämning i kommunfullmäktige jämfört med landstingsfullmäktige.

Peter Johansson upplevde att tonen inom landstingspolitiken stundtals var mycket hård. Han kritiserades ofta av oppositionen för att vara okunnig i sakfrågor och rädd att ta debatter.
- Hårda tongångar ingår ju i politiken. Men det tuffa klimatet i landstinget, där politiker slår på varandra och går till personangrepp, kan också inbjuda till att folk utanför tror att det är okej att bete sig hur som helst mot politiker. De känner ju inte till att politikerna kan sitta ner och dricka kaffe tillsammans efter ett möte.
Efter avhoppet från landstingstoppen har han ägnat mycket tid åt att spela golf, ta igen förlorad tid med familjen och sköta det mesta i hemmet.
- Jag har ju varit på resande fot sedan 1995. Så nu är det "pay back-time" här hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om