Babyboom på Tropikhuset
Tolv dvärgskallerormar kom till världen i veckan. De föddes på Tropikhuset i Björnsholm.
Växer snabbt. Dvärgskallerormen är tio centimeter lång när den föds. Den är fullvuxen efter 1,5 år och är då mellan 40 och 80 centimeter lång.
Foto:
- Det är ovanligt med ormfödslar i tropikhus och det sker inte många gånger per år. Men det beror också på att små tropikhus ofta inte håller giftdjur på grund av riskerna, säger terrariets ägare Niclas Hasselquist.
Dvärgskallerormen tillhör de 37 procent av ormsläktet som föder levande ungar. Redan efter en dag klarar de sig på egen hand. Men under fredagen väljer de flesta av Tropikhusets minstingar att ligga i en hög på sin mamma. Några av syskonen är däremot ute på ringeltur i terrariet.
- Tolv ungar är väldigt mycket för en förstföderska, säger Niclas Hasselquist medan ormmamman ser tämligen likgiltig ut inför sin stora barnaskara.
De tio centimeter långa ormbebisarna låter sig motvilligt plockas upp med en stor pincett, och viftar irriterat med sina stjärtspetsar. Men de lyckas inte få till det karakteristiska skallrande varningsljudet.
- Det beror på att de ömsar skinn för första gången en vecka efter födseln. Det överblivna skinnet bildar den skallerfunktion som finns längst ut på stjärten.
Om fem dagar ska ungarna plockas ut från terrariets skyddande väggar. Då är det dags för den första måltiden som består av hårlösa musungar.
Dvärgskallerormen var under lång tid den vanligaste giftormen i USA, men har i vilt tillstånd blivit en hotad art. Stammen har reducerats kraftigt eftersom den blivit populär som pizzafyllning i många delstater. De används även i tävlingar som går ut på att slå ihjäl så många skallerormar som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!