Den senaste tiden har ett Facebookinlägg från en badanläggning i Örnsköldsvik spridits friskt. Detta sedan personalen upplevt ökad stress och även tillbud till följd av att föräldrar inte haft uppsikt över sina barn.
Även i Västerviks simhall har det förekommit incidenter med barn som lämnats ensamma i bassängen medan föräldrarna fikat eller gjort något annat.
Simhallsföreståndare Heléne Lambertsson och hennes kollega Åsa Marberg berättar att det inte är något stort problem. Men för att ytterligare höja säkerheten och uppmuntra föräldrarna till att finnas i närheten av sina barn, har man valt att ta bort borden vid den lilla bassängen. Något som de upplever har skärpt föräldrarnas uppmärksamhet.
Även införskaffandet av stora uppblåsbara badleksaker har gjort sitt till, menar de.
– Jag upplever att fler vuxna är med sina barn i vattnet och leker med dem nuförtiden, säger Heléne Lambertsson.
Viktigast är förstås att göra alla medvetna om att de har ett ansvar för sina barn när de är i simhallen.
– Man kan inte skicka in små barn ensamma i simhallen, gå och gymma en timme och tro att vi ska ta hand om dem. Det är klart att vi håller ett öga på alla som är i simhallen, men vi är badvakter, inga barnvakter, säger Heléne Lambertsson.
För att öka den allmänna säkerheten har simhallen sedan några år tillbaka satsat på ytterligare åtgärder. Bland annat har larmknappar installerats på flera håll i simhallen och i omklädningsrummen. När någon trycker på larmet rycker samtliga i personalen ut, och någon tar med sig den hjärtstartare som finns i lokalen. Om det värsta skulle ha inträffat.
– Visst har det blivit några falsklarm, särskilt som larmen sitter så lågt att små barn lockas att trycka på dem. Men vi har framför allt haft god hjälp av larmet och jag är övertygad om att det har räddat liv, säger Heléne Lambertsson.
De allvarliga larmen har främst rört hjärtstillestånd, både i simhallen och på gymet, och då är varje sekund livsviktig. Alla i personalen har utbildats i livräddande insatser och kunskaperna uppdateras minst en gång per år.
– Annars är det vanligaste halkolyckor, men de är sällan allvarliga utan det brukar räcka med att vi får plåstra om lite, säger Heléne Lambertsson.
På Västervik resort, före detta Lysingsbadet, finns ett upplevelsebad. Även där uplever personalen att de flesta besökare har den uppsyn över sina barn som det kan förväntas av dem.
– Visst händer det att föräldrar sitter med sina mobiler och inte har full koll men då brukar vi säga till. Vi har aldrig haft någon incident till följd av att barn har lämnats ensamma i bassängen, säger Anki Andersson, ansvarig för upplevelsebadet.
Hon menar att upplevelsebadet i mångt och mycket är en familjeaktivitet där föräldrarna oftast badar eller åker rutschbana tillsammans med sina barn. Därför har hon inte upplevt de problem som beskrivits ovan.
– Dessutom har vi fem badvärdar som cirkulerar i lokalerna under högsäsong och jag känner mig trygg med det, säger hon.