Baka en saftig fruktkaka till jul
Tid och bra ingredienser. Det Ă€r allt som krĂ€vs för ett lyckat julbak. Ă
tminstone om man fÄr tro ett fullblodsproffs som HÄkan Johansson, EuropamÀstare i bakning.
Fruktkaka till jul. Tricket med en saftig fruktkaka Àr att svepa in den i plast medan den Àr varm. DÄ gÄr vÀtskan tillbaka in i kakan nÀr den svalnar.Foto Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto:
HÄkans engelska fruktkaka2 stycken, 2 dygnDAG 1:100 g cocktailbÀr75 g syltade apelsinskal125 g russin, 1 citron0,75 dl romDAG 2:110 g vetemjöl (1,8 dl)180 g smör150 g socker (1,5 dl)3 Àggulor1 stort Àgg eller 2 smÄTILL SIST:110 g vetemjöl (1,8 dl)plastfolieDAG 1:Blanda all torkad frukt med rivet citronskal. TillsÀtt rom, tÀck över och lÄt stÄ i rumstemperatur i ett dygn.DAG 2:Blanda mjöl (den första omgÄngen) med fruktblandningen.Vispa ihop smör och socker i cirka tio minuter tills det blir lite vitt, gÀrna med elvisp. TillsÀtt Àggulor plus hela Àgg och blanda (det ser inte vackert ut). TillsÀtt den sista omgÄngen mjöl och rör om sÄ att det inte blir klumpigt.Blanda försiktigt ner frukten. Rör bara lite, annars sjunker den till botten.HÀll upp i tvÄ smorda avlÄnga brödformar (cirka 1 liter). GrÀdda i 170 grader i 75 minuter. TÀck med folie om kakorna blir för mörka.StjÀlp upp kakorna pÄ en plÄt medan de fortfarande Àr varma. Svep in dem i plastfolie genast och lÄt sitta kvar. PÄ sÄ sÀtt stannar vÀtskan kvar i kakan.HÄller lÀnge om de förvaras mörkt och svalt insvepta i plast.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!