Baka en saftig fruktkaka till jul

Tid och bra ingredienser. Det Ă€r allt som krĂ€vs för ett lyckat julbak. Åtminstone om man fĂ„r tro ett fullblodsproffs som HĂ„kan Johansson, EuropamĂ€stare i bakning.

Fruktkaka till jul. Tricket med en saftig fruktkaka Àr att svepa in den i plast medan den Àr varm. DÄ gÄr vÀtskan tillbaka in i kakan nÀr den svalnar.Foto Fredrik Sandberg/Scanpix

Fruktkaka till jul. Tricket med en saftig fruktkaka Àr att svepa in den i plast medan den Àr varm. DÄ gÄr vÀtskan tillbaka in i kakan nÀr den svalnar.Foto Fredrik Sandberg/Scanpix

Foto:

VĂ€stervik2007-12-15 00:05
HÄkan Johansson brinner för att baka.- Det Àr sÄ hÀrligt att fÄ göra allt frÄn grunden varje dag. Man följer processen frÄn början till slut. Och sÄ finns det hur mycket som helst att lÀra sig hela tiden. Tiderna Àr vÀl inte det roligaste, men annars Àr det vÀrldens bÀsta jobb.Bagare mÀter alltid upp ingredienser i gram i stÀllet för deciliter, eftersom det blir mer exakt. I HÄkans recept hÀr har vi angivit bÄda delarna, men han rekommenderar en digitalvÄg.HÄkan vill gÀrna pÄverka folk att börja baka. Han glÀds Ät trenden att allt fler börjar uppskatta smÄbagerier igen och hellre köper nybakat bröd i stÀllet för fabriksbakat butiksbröd.- Det bakas för lite i dag. Hembakat Àr trots allt det bÀsta som finns. Jag Àter minst tre bullar varje dag. Det Àr ju sÄ gott.BÄde detta och andra av HÄkan Johanssons recept finns pÄ VT:s nÀttidning pÄ www.vt.se. GÄ till sidan "Mer ur vt.se" och vÀlj undersidan "Mat och vin".
HÄkans engelska fruktkaka2 stycken, 2 dygnDAG 1:100 g cocktailbÀr75 g syltade apelsinskal125 g russin, 1 citron0,75 dl romDAG 2:110 g vetemjöl (1,8 dl)180 g smör150 g socker (1,5 dl)3 Àggulor1 stort Àgg eller 2 smÄTILL SIST:110 g vetemjöl (1,8 dl)plastfolieDAG 1:Blanda all torkad frukt med rivet citronskal. TillsÀtt rom, tÀck över och lÄt stÄ i rumstemperatur i ett dygn.DAG 2:Blanda mjöl (den första omgÄngen) med fruktblandningen.Vispa ihop smör och socker i cirka tio minuter tills det blir lite vitt, gÀrna med elvisp. TillsÀtt Àggulor plus hela Àgg och blanda (det ser inte vackert ut). TillsÀtt den sista omgÄngen mjöl och rör om sÄ att det inte blir klumpigt.Blanda försiktigt ner frukten. Rör bara lite, annars sjunker den till botten.HÀll upp i tvÄ smorda avlÄnga brödformar (cirka 1 liter). GrÀdda i 170 grader i 75 minuter. TÀck med folie om kakorna blir för mörka.StjÀlp upp kakorna pÄ en plÄt medan de fortfarande Àr varma. Svep in dem i plastfolie genast och lÄt sitta kvar. PÄ sÄ sÀtt stannar vÀtskan kvar i kakan.HÄller lÀnge om de förvaras mörkt och svalt insvepta i plast.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om